Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα μέτρα που έφυγαν για να… γυρίσουν σε έναν μήνα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μετά τις διαρροές για μείωση του αφορολόγητου σε μισθωτούς συνταξιούχους από τις 12.000 στις 6.000 με 8.000 μάθαμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου περιμένει προτάσεις που θα εξοικονομήσουν στο Κράτους 1,5 δισ. για να μην το μειώσει.

Άραγε ποια είναι η μαγική συνταγή; Υπάρχει και γιατί κανείς δεν την έχει σκεφτεί ως το χθεσινό Υπουργικό;

Η μαγική πρόταση έρχεται και πάλι με διαρροή. Από σήμερα μάθαμε ότι συζητείται “έκτακτη εισφορά σε όλους τους φορολογούμενους”. Θα ακούσουμε από δω και πέρα πως θα είναι αξιοκρατική πως για παράδειγμα ένα 2% στα μεσαία εισοδήματα και ένα 5% στα πιο υψηλά είναι κοινωνικά δίκαιο κλπ

Μετρήθηκαν προφανώς οι κοινωνικές αντιδράσεις και μαζεύτηκε η μείωση του αφορολόγητου. Όχι όμως για όλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν αναφέρθηκε κάτι, έμεινε ανοιχτή η μείωση.

Αλλά και πάλι μιλάμε σε επίπεδο διαρροών. Θα δούμε σε ένα μήνα.

Παράλληλα έπεσε στο τραπέζι το πετρέλαιο θέρμανσης. Πληροφορίες μιλούν για τώρα για δημιουργία ειδικής ομάδας ηλεκτρονικής παρακολούθησης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου ναυτιλίας ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο και να πάψει να υφίσταται λόγος αύξηση του φόρου.

Με τη διαφορά ότι τα διαφυγόντα κέρδη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσκελίσουν τα άμεσα έσοδα που θα προκύψουν από την αιμορραγία των νοικοκυριών με το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα αν αναλογιστεί κανείς ότι κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν έχει λειτουργήσει τότε μάλλον και πάλι μιλάμε για ένα επικοινωνιακό βεγγαλικό, απλά για να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο η κυβέρνηση.

Το τρίτο (διπλό μέτρο) είναι η αύξηση στην έμμεση και την άμεση φορολογία.

Μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα για την κατεπείγουσα ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα γιατί θα κήρυττε στάση πληρωμών το κράτος στα μέσα Ιουλίου, μάθαμε (πάλι διαρροές ήταν) ότι έρχονται νέες αυξήσεις στον Φ.Π.Α. αλλά και αυξήσεις στη φορολογία μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών.

Χθες αργά τη νύχτα και μετά από … μισή μέρα συνεδρίασης μάθαμε ότι ο υπουργός άφησε παράθυρο για μείωση της φορολογίας και του Φ.Π.Α. από Σεπτέμβριο…

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε για “τα μπάνια του λαού” και το νόημα ήταν αφήστε το λαό να κάνει ήσυχες διακοπές και από Σεπτέμβρη “τα κεφάλια μέσα”, φαίνεται ότι η διάδοχη κατάσταση επιχειρεί να βάλει το κεφάλι του λαού μέσα την ώρα που κολυμπάει…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε