Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τα μυστικά και οι παγίδες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

– Μυστικά και πολλές παγίδες κρύβει το νέο φορολογικό πλαίσιο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας
– Τι ισχύει για τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις
– Τι πρέπει να προσέξουμε

Κίνητρα για να αναθερμανθεί η αγορά πρώτης κατοικίας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα ακίνητα. Υπάρχουν όμως και “παγίδες” που πρέπει να προσέξουν όσοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία:

Δεν ισχύει το πόθεν έσχες για ακίνητο πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και έκτασης μέχρι 120 τ.μ. που αποκτήθηκε όλο το 2010 και μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε στην εφορία από που βρήκαμε τους πόρους για το ακίνητο ή αν πρόκειται για δωρεά.

– Αν τα χρήματα προέρχονται απο δωρεά, δεν ισχύει ο φόρος 10% που ισχύει γενικά στις δωρεές (αφορά ποσά μέχρι 200.000 ευρώ για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας).

Τι ισχύει για αγορά πρώτης κατοικίας

– Αφορολόγητο όριο για άγαμο 200.000 ευρώ
– Αφορολόγητο όριο για έγγαμο 250.000 ευρώ
– Αφορολόγητο όριο για έγγαμο με 1 ή 2 παιδιά +25.000 ευρω
– Αφορολόγητο όριο για έγγαμο με 3 ή περισσότερα παιδιά +30.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχύει επίσης αφορολόγητο για αγορά οικοπέδου. Για τους αγάμους το αφορολόγητο ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ενώ για τους έγγαμους στα 100.000 ευρώ.

Οι παγίδες

Παράλληλα, καλό είναι όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία να το κάνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 γιατί τον Ιούλιο έρχεται αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες. Η αυξηση των αντικειμενικών κρύβει παγίδες για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς θα επιβαρύνει την τιμή ενός σπιτιού που μέχρι πρότινος θα κόστιζε 200.000 ευρώ και θα ενέπιπτε στο αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ιανουάριο θα ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες περίπου 5.000 οικισμοί. Το νέο σύστημα θα επιδιώξει να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και να “παρακολουθεί” τις διακυμάνσεις ώστε να φορολογούνται αναλόγως. Οι νέες τιμές θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να υπολογίζουν τι θα πληρώσουν.

Η δεύτερη παγίδα είναι ότι μπορεί να είναι αφορολόγητη η πρώτη κατοικία με τις πιο πάνω προδιαγραφές ωστόσο δεν αποκλείεται από τα τεκμήρια. Δηλαδή αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης σύμφωνα με την εφορία.

Ως τεκμήριο διαβίωσης υπολογίζονται κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες ιδιοκατοικούμενες, μισθωμένες ή παραχωρηθείσες δωρεάν και η φορολόγηση έχει ως εξής:

– Μέχρι 80 τμ κύριοι χώροι, 30 ευρώ ανά τμ
– Από 81 τμ μέχρι και 120 τ. μ. κύριοι χώροι, 50 ευρώ ανά τμ
– Από 121 τμ μέχρι και 200 τ. μ. κύριοι χώροι, 80 ευρώ ανά τμ
– Από 201 τμ μέχρι και 300 τ. μ. κύριοι χώροι, 150 ευρώ ανά τμ
– Από 301 τμ και άνω κύριοι χώροι, 300 ευρώ ανά τμ

Στις μονοκατοικίες τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20% ενώ από τα τεκμήρια διαβίωσης εξαιρούνται τα ακίνητα που παραμένουν κενά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Σημειώνεται επίσης ότι τα κίνητρα για δωρεές και γονικές παροχές ισχύουν μία φορά και όχι παραπάνω.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε