weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τα μυστικά σχέδια του Βερολίνου στα τραπέζια της Ουάσιγκτον – Η Ελλάδα θα είναι το… “χρήσιμο θύμα” της Ευρώπης;

Τα μυστικά σχέδια του Βερολίνου στα τραπέζια της Ουάσιγκτον –  Η Ελλάδα θα είναι το… “χρήσιμο θύμα” της Ευρώπης; | Newsit.gr
Το µυστικό εναλλακτικό σχέδιο (plan B) της Γερµανίας για την κρίση χρέους και οι απόρρητες συζητήσεις που λαµβάνουν χώρα στον πυρήνα της κυβέρνησης για το ενδεχόµενο εγκατάλειψης της συµφωνίας της 21ης Ιουλίου διαµορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την Ελλάδα.
 
Όπως γράφει το “Βήμα της Κυριακής”, τα συµφέροντα, τα κίνητρα και οι στόχοι της Αθήνας και του Βερολίνου, σε περίπτωση που κριθεί αναπόφευκτη η ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι βέβαιο ότι συµπίπτουν. Αξιόπιστες πηγές εκτιµούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως η διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στην «ελεγχόµενη» και στην «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία και ανάµεσα στη «χρεοκοπία εντός» και στη «διολίσθηση εκτός» της ευρωζώνης είναι θολή και ακαθόριστη και ότι σε περίπτωση «απώλειας του ελέγχου» τα γεγονότα που θα «παραχθούν» δεν θα ευνοήσουν την Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, η συµφωνία της 21ης Ιουλίου παραµένει ενεργή και η υλοποίησή της, η οποία ακολουθεί την αργόσυρτη «ευρωπαϊκή τελετουργία», εξακολουθεί να θεωρείται από τις αγορές και τα κράτη η ασφαλέστερη επιλογή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα σε ξένα χέρια – Όλη η περιουσία του δημοσίου, πλην Ακρόπολης, σε Ευρωπαϊκή εταιρεία!

Οι λανθασµένοι χειρισµοί στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα αφαιρούν πολύτιµο χρόνο από την Ελλάδα, καταδικάζουν την κρατική µηχανή να λειτουργεί υπό συνθήκες «ελεγχόµενης ασφυξίας» και ενισχύουν την πεποίθηση διεθνώς ότι η χώρα, εφόσον αδυνατεί να εφαρµόσει ένα στοιχειώδες πρόγραµµα σταθεροποίησης, θα επιλέξει την έσχατη λύση της χρεοκοπίας. Ωστόσο η συµφωνία της 21ης Ιουλίου παραµένει ενεργή. Οι αγορές την επιθυµούν έναντι της χρεοκοπίας. Η ανταλλαγή οµολόγων (PSI) διασφαλίζει τους ιδιώτες δανειστές, αφού τα νέα οµόλογα που θα αποκτήσουν θα συνοδεύονται από µια ισχυρότερη (ευρωπαϊκή) εγγύηση.

 
Η περικοπή ύψους 21% της συµφωνίας συµφωνήθηκε έπειτα από διαπραγµατεύσεις πολλών εβδοµάδων και διαµόρφωσε τις συνθήκες για την «εθελοντική συµµετοχή» των δανειστών στο πρόγραµµα ανταλλαγής. Η συµφωνία της 21ης Ιουλίου είναι η µοναδική «ελεγχόµενη χρεοκοπία», αφού ο εθελοντικός χαρακτήρας της ανταλλαγής «επιτρέπει» τις απώλειες χωρίς να ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου και χωρίς τα ελληνικά οµόλογα να καθίστανται ακατάλληλα ως ενέχυρα που καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ για την ανακύκλωση της ρευστότητας. Μεγαλύτερη περικοπή του δηµόσιου χρέους ακυρώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα, ισοδυναµεί µε µη ελεγχόµενη χρεοκοπία και καταδικάζει σε χρεοκοπία και το τραπεζικό σύστηµα.
 
Η 21η Ιουλίου έβγαλε από το πεδίο των «απαγορευµένων πράξεων» την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ και λειτούργησε ως «καταλύτης» για την αύξηση των επιτοκίων δανεισµού κρατών και τραπεζών, αφού οι αγορές προεξόφλησαν µελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού και τραπεζικού χρέους και αποφάσισαν να προεισπράξουν το εκτιµώµενο κόστος. Αν η 21η Ιουλίου αντικατασταθεί από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, τότε οι διεθνείς πηγές των κεφαλαίων θα αναθεωρήσουν εκ νέου τις εκτιµήσεις τους για τη διακινδύνευση των τοποθετήσεων, θα εκτινάξουν τα spreads κρατών και τραπεζών και ενδέχεται να οδηγήσουν στο πάγωµα των διατραπεζικών αρτηριών δανεισµού και σε οξεία κρίση ρευστότητας, ανάλογη εκείνης του φθινοπώρου του 2008.
 
 
Η άλλη όψη του νοµίσµατος είναι ότι η συµφωνία της 21ης Ιουλίου θα υλοποιηθεί, αλλά το σκέλος της που αναφέρεται στην ανταλλαγή οµολόγων δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει εγκαίρως. Η εξάπλωση της κρίσης µπορεί να αλλάξει τις προτεραιότητες του Προσωρινού Μηχανισµού, την ώρα που η διαδικασία ανταλλαγής είναι σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρος.

Η δήλωση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιµπλε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον περί «επανεξέτασης» της συµφωνίας ενέτεινε την αβεβαιότητα . Πηγές προσκείµενες στην κυβέρνηση εκτιµούν ότι µια ενδεχόµενη αποτυχία της ανταλλαγής οµολόγων µπορεί να προκαλέσει εκροή κεφαλαίων. Αν τα ευρώ εγκαταλείψουν τη χώρα, τότε και η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο και για να υπάρξει απάντηση στις συνθήκες αβεβαιότητας που θα επικρατήσουν σε περίπτωση µαταίωσης της ανταλλαγής οµολόγων συζητείται σε εξ απορρήτων συσκέψεις στο υπουργείο Οικονοµικών ο… «τελευταίος πειρασµός» της περικοπής του χρέους κατά 50%.

Με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη η Ελλάδα.10 χρόνια για να ορθοποδήσει!

 
Σύµφωνα µε αξιόπιστες πηγές, αυτή είναι η απόρρητη εισήγηση που φέρεται να υποστηρίζει στις επαφές του µε την ελληνική κυβέρνηση ο εταίρος του δικηγορικού γραφείου Cleary Gottlieb κ. Lee C. Bucheit. Το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, προτού ασχοληθεί µε την Ελλάδα, έχει συµβουλεύσει πολλές κυβερνήσεις σε θέµατα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους και πάντοτε υποστηρίζει την επιλογή της ευρείας περικοπής.
 
Η επιλογή λέγεται ότι γοητεύει τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ελκυστική καθώς συγκροτεί µια «µεγάλη πολιτική πρωτοβουλία» µε «ηρωικά χαρακτηριστικά», αφού απελευθερώνει την Ελλάδα από τα δεσµά του χρέους! Καθίσταται ασφαλώς εφικτή µόνο εφόσον η ευρωζώνη και η ΕΚΤ διαβεβαιώσουν ότι θα αποδεχθούν τις οδυνηρές απώλειες και θα παράσχουν (µε έναν τρόπο ακαθόριστο σήµερα) υποστήριξη ρευστότητας στο γεµάτο χρεοκοπηµένα οµόλογα τραπεζικό σύστηµα, έτσι ώστε η χώρα να παραµείνει στην ευρωζώνη.
 

Το «PLAN B» – Η Ελλάδα ως «χρήσιµο θύµα»
 
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γερµανία, κατά έναν παράδοξο τρόπο, δεν θα ήταν αντίθετη στη «γενναία» ελληνική αναδιάρθρωση παρά τους κινδύνους που περικλείει για το ευρωσύστηµα. Η εξήγηση αυτής της παράδοξης στάσης, σύµφωνα µε ορισµένες πηγές, είναι ότι το περίφηµο «εναλλακτικό σχέδιο» (plan B) του κ. Β. Σόιµπλε είναι υπαρκτό και εντός αυτού η ανυποψίαστη Ελλάδα έχει έναν ειδικό ρόλο να διαδραµατίσει.
 
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις κορυφαίων πολιτικών και οικονοµικών πηγών, οποιαδήποτε επιλογή εντός του Οκτωβρίου πέραν της υλοποίησης της 21ης Ιουλίου ενδέχεται να αποβεί καταστρεπτική για την Ελλάδα, αφού µπορεί να την καταστήσει «χρήσιµο θύµα». Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να συζητεί «εναλλακτικά σενάρια».
Έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις

Έντος της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις. Η χώρας μας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει. Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.α., αλλά όχι «πολιτιστικά αγαθά».

“Πωλούνται”τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και η ΓΑΔΑ!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται και τα νέα μέτρα έρχονται!

Ραγδαίες εξελίξεις : Οι Αμερικανοί επιμένουν για τη διάσωση της Ελλάδας και οι Γερμανοί αλλάζουν στάση

Με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη η Ελλάδα.10 χρόνια για να ορθοποδήσει!

“Πωλούνται”τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και η ΓΑΔΑ!

Αποκρατικοποίησεις: Μη πουλάτε τώρα σε εξευτελιστικές τιμές λέει η ΕΣΕΕ – Οικονομία

Σύμβουλος της Μέρκελ προτείνει »κούρεμα» του χρέους κατά 50%

#TAGS MM