Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τα τέλη “φούσκωσαν” τον πληθωρισμό

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
 
Νέα άνοδο κατά 2,6% παρουσίασε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Δεκέμβριο.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,2% το μήνα Δεκέμβριο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας, την αύξηση των τιμών των οδοντιατρικών υπηρεσιών, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων που επιβλήθηκε σε σειρά υπηρεσιών, όπως σε ταξί, καφετέριες, κομμωτήρια κ.λπ. Μείωση τιμών καταγράφηκε στα νωπά φρούτα και λαχανικά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 
Εκφράζονται πάντως φόβοι για εμφάνιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού.
Αυτό θα συμβεί όταν για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένδειξη μη αποτελεσματικής αγοράς, καθώς παραδοσιακά τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται αντίστροφα με τις πληθωριστικές πιέσεις.
Συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά. Λόγω δε των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, συνεπώς θα έπρεπε τα ποσοστά της ανεργίας να συμπιέζονται προς τα κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ρεκόρ ανεργίας στο 10%

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε