Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Tαφόπλακα στο αποτεφρωτήριο στο Μαρκόπουλο

Tαφόπλακα στο αποτεφρωτήριο στο Μαρκόπουλο

Η ιδέα δεν άρεσε σε θρησκόληπτους και περιβαντολόγους οι οποίοι αντέδρασαν δυναμικά και έτσι οδηγήθηκε σε ναυάγιο η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στο Μαρκόπουλο.

Μόλις στις 28/11 οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν δώσει την ομόφωνη έγκριση τους, όμως τελικά υπαναχώρησαν.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στο χθεσινοβραδινό ειδικό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε λεπτομερώς το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας, του ΚΑΝ, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις. Η καταψήφισή του από δεκαεννέα δημοτικούς συμβούλους (έντεκα της συμπολίτευσης) τελικά ακύρωσε την εκτέλεση του έργου, εφόσον δεν ετέθη θέμα παραταξιακής πειθαρχίας.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θύμιζε λαϊκό δικαστήριο, με τη μέση ηλικία του κοινού να είναι 65-70 ετών. Ο 84χρονος επικεφαλής της αντιτιθέμενης στο έργο “Κίνησης πολιτών” Νικήτας Βλάχος κατέθεσε κείμενο ακύρωσης με 2500 υπογραφές.

Παρόλο που ο στόχος του χθεσινού συμβουλίου ήταν να αναπτυχθεί τεκμηριωμένος και ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βασιμότητα, ή μη, των αντιρρήσεων, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης της πλειοψηφίας των παρισταμένων να ακούσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήθελαν. Τα γιουχαίσματα και οι λεκτικές επιθέσεις σε βάρος επιστημόνων που θα υπεράσπιζαν το έργο οδήγησε τους τελευταίους να αποχωρήσουν στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης.

Κατά τη συζήτηση, ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης, επανέλαβε την αρχική πρόταση, με μόνη αλλαγή, τη χωροθέτηση του Αποτεφρωτηρίου, κοντά στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΠΑ) Μαρκοπούλου, στα σύνορα με τα Καλύβια.

Όπως διευκρίνισε, η νέα χωροθέτηση αποφασίστηκε έπειτα από τις ενστάσεις που εξέφρασε το σώμα των πιστών, μη επιθυμώντας τη γειτνίαση του Αποτεφρωτηρίου με το Δημοτικό Κοιμητήριο, καθώς θεώρησαν, ότι «έτσι εξισώνεται η αποτέφρωση με τη χριστιανική ταφή».

Ο κ. Μεθενίτης προσπάθησε να τους εξηγησει και για τα έσοδα που θα έφερνε ένα τέτοιο έργο στο Δήμο λέγοντας μάλιστα ότι «Ο δήμος χρειάζεται κατεπειγόντως έσοδα για στοιχειώδεις ανάγκες του».
Είπε ότι η δημοτική Αρχή παρέλαβε «έναν διαλυμένο και υπερχρεωμένο δήμο, με συνολικό χρέος 18 εκατ. ευρώ, και μείωση κρατικών εσόδων της τάξης του 60%. Το έργο θα γινόταν με αυτοχρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με ένα ευρώ, και θα είχε καθαρά ετήσια έσοδα, της τάξης των 300 – 500.000 ευρώ».

Κάποιοι θύμισαν και τα όσα έγιναν και από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαο,στις 11/12/2011.

Είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τους πιστούς, με την οποία έκανε αναφορά για «αμφίβολες επενδύσεις» και για «περιφρόνηση της εκκλησιαστικής παράδοσης». Στη συνέχεια οι ιερείς δήλωσαν άρνηση να τελέσουν την εξόδιο ακολουθία σε όποιον επιλέξει την αποτέφρωση.

Η αποτέφρωση να σημειωθεί είναι πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Αφορίζει” ο Μητροπολίτης Μεσογαίας την αποτέφρωση

 

Στο Μαρκόπουλο το πρώτο κέντρο αποτέφρωσης νεκρών

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε