Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αμφίπολη: Φτιάχτηκε για να γίνει το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο του κόσμου;

Αμφίπολη: Φτιάχτηκε για να γίνει το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο του κόσμου;

Μετά από πολλές μέρες σιωπής, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη,  στη μια το μεσημέρι, θα γίνει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Μουσείο της Αμφίπολης από την κ. Άννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά.

Κάτι δηλαδή κινείται μετά από πολλές ημέρες που μείναμε στο σκοτάδι για την πρόοδο των εργασιών και ατ ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης.

Επίσης, την Τρίτη, θα αποφασισθεί ποιό πανεπιστήμιο θα αναλάβει να σκανάρει τον λόφο Καστά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.

Μια ιστορία για το πως φτιάχτηκε ο τύμβος

Λέγεται ότι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την Αλικαρνασσό εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το Μαυσωλείο όπου ήταν θαμμένοι επιφανείς της εποχής που ανέθεσε στον αρχιτέκτονά του τον Δεινοκράτη να φτάξει κάτι παρόμοιο στην Μακεδονία. Ο Δεινοκράτης λοιπόν επέλεξε την Αμφίπολη την οποία είχε καταλάβει από το 357 π.Χ. ο Φίλιππος.

Σημειώνεται ότι ο ταφικός περίβολος στην Αμφίπολη, έχει μήκος 497 μέτρα και ύψος 3 μέτρα είναι φτιαγμένος από 2.500 περίπου κυβικά μέτρα μαρμάρου από τη Θάσο και καλύπτει περίπου 20 στρέμματα.
Μάλιστα αν συγκριθεί με την Βεργίνα θα βγεί νικήτρια η Αμφίπολη αφού είναι διπλάσια σε μέγεθος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε