Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τεκμήρια και για συνταξιούχους – Kι άλλες αλλαγές στο φορολογικό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στον μηχανισμό των τεκμηρίων θα υπαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 60 ή 65 ετών.

Στόχος του υπουργείου είναι να εντοπιστούν φορολογούμενοι που βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη σε ηλικία 45 ή 50 ετών, όπως πρώην εργαζόμενοι ΔΕΚΟ, στρατιωτικοί κ.ά. και στη συνέχεια απασχολούνται με “μαύρη εργασία” και φοροδιαφεύγουν, αφού δεν δηλώνουν στην Εφορία τα εισοδήματα αυτά και παράλληλα αποκτούν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. “Ενας συνταξιούχος σε ηλικία 50 ετών, δεν μπορεί να εξαιρείται από τα τεκμήρια”, είπε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σχετικές πληροφορίες.

 

Επίσης αναμένεται να αυξηθούν τα ποσά των τεκμηρίων για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη τα οποία, όπως επισημάνθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι χαμηλά και δεν θίγουν τους έχοντες.

Για παράδειγμα, για μια εξωτερική πισίνα 80 τ.μ. το τεκμήριο ανέρχεται σε 9.000 ευρώ, ενώ για μια πισίνα 100 τ.μ. φθάνει στα 12.000 ευρώ. “Επιφυλάσσομαι πριν το κλείσιμο στην επιτροπή να γίνουν μια σειρά από βελτιώσεις που θα δίνουν την δυνατότητα ελάφρυνσης σε χαμηλά εισοδήματα και επιβάρυνσης σε ορισμένα εισοδήματα με πολυτελή τρόπο διαβίωσης”, ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών.

 

Μικρότερα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα είναι τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής. Για ένα σκάφος 20 μέτρων το τεκμήριο είναι 27.000 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς το τεκμήριο φθάνει στα 144.200 ευρώ.

 

Επίσης θα υπάρξει εναλλακτική προσέγγιση, σε λογική κλίμακας για τα μπόνους των τραπεζικών. Όπως είπε, ο κ. Παπακωνσταντίνου η φορολόγηση σε ποσοστό 90% των μπόνους που είχε ανακοινώσει από το Ζάππειο ο Πρωθυπουργός ήταν αποτρεπτικό μέτρο για να μη δίνουν μεγάλα μπόνους σε στελέχη οι τράπεζες.

Θα εξεταστεί η δυνατότητα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση των ταμειακών μηχανών οι μικροί τοπικοί παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Θα ξαναδεί το θέμα των αποδείξεων των ελεύθερων επαγγελματιών. (Π.χ. όταν πηγαίνει ένας ασθενής για εξέταση στον γιατρό, πληρώνει την πρώτη φορά κι ΄όταν ξαναπάει να δει ο γιατρός τις εξετάσεις όχι. Άρα, δεν μπορεί να τιμωρηθεί ο γιατρός να πιαστεί στη δεύτερη επίσκεψη να μην έχει δώσει απόδειξη…)

Θα εξετάσει ξανά το θέμα της παρακράτησης  8% στα τιμολόγια, όπως ζήτησε ο ΕΒΕΑ.

 Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση όσον αφορά στην αυτοτελή φορολόγηση. Θα επανεξετάσει μόνο επιμέρους παραμέτρους για τους διπλωματικούς υπαλλήλους και πιλότους και οι όποιες αδικίες θα αντιμετωπιστούν μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο.

Λόγω των αλλαγών η ψηφοφορία του φορολογικού μετατέθηκε για την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε