Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Θα πάνε στα δικαστήρια τη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ειδικό διεθνές ταμείο για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να προσφύγουν στη βρετανική Δικαιοσύνη

ετοιμάζονται να ανοίξουν οι ομογενείς της Αυστραλίας που θεωρούν ότι μόνο δικαστηκά μπορεί να επιστραφούν τα “Ελγίνεια”.

Ο νομικός ομογενής Βίκτωρ Μπιζάνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “επί δεκαετίες γίνονται πολιτικές και λαϊκές ή λαϊκίστικες ενέργειες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή νομική διεκδίκησή τους”.
Ήδη ο κ. Μπίζος προτείνει να αναλάβει τη δίκη ο Αυστραλός νομικός που κέρδισε μια σημαντική δικαστική μάχη για τα δικαιώματα των Αβορίγινων της Τασμανίας.
Δύο δίκες λένε οι ομογενείς μπορούν να αποτελέσουν δικαστικό προηγούμενο. Η μια απέδωσε πίσω τα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Αυστραλοί έποικοι στους Αβορίγινες και η δεύτερη (και ίσως πιο σχετική με τα Μάρμαρα) είναι εκείνη που επέβαλε την επιστροφή οστών και κρανίων στους αυτόχθονες. Τα κρανία είχαν μεταφερθεί στη Βρετανία για επιστημονικούς σκοπούς και το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να αποδοθούν πίσω στους στους απογόνους.
Στην ίδια λογική ο κ. Μπίζος λέει πως “την εποχή που ο Έλγιν απέκοψε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τα μετέφερε στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ζούσαν πραγματικοί δικαιούχοι- απόγονοι των Ελλήνων, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, ούτε πούλησαν, ούτε επέτρεψαν την αρπαγή των Γλυπτών”.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε