Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θα συνεχιστούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του Κονώνειου Τείχους

Το παράκτιο τμήμα της οχύρωσης του Κονώνειου Τείχους στον Πειραιά αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα δείγματα της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης στη Μεσόγειο. Γι αυτό η συνέχιση των εργασιών για την αποκατάσταση και ανάδειξή του έχει ιδιαίτερη σημασία.

  Από την αρχική του φάση, που αποτέλεσε και την ιδρυτική πράξη του λιμένα και της πόλης του Πειραιά από τον Θεμιστοκλή (493-482 π.Χ.), λίγα πράγματα είναι σήμερα ορατά. Το κομμάτι που σώζεται, μήκους δυόμιση χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε από τον Κόνωνα το 394 π. Χ. και περικλείει όλη την Πειραϊκή Ακτή.

    Το τείχος, όπως και όλα τα ιστάμενα μνημεία της Αττικής, «διηγείται» πολλές και ενίοτε δραματικές περιπέτειες, μαζί και τις πολύχρονες προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διάσωσή του.

    Στην παρούσα φάση, η αρμόδια ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, συνεχίζει το έργο της ανάδειξής του. Στόχος είναι το μνημείο να αποτελέσει προορισμό όλων των επισκεπτών, καθώς και προσφιλή περίπατο των κατοίκων του Πειραιά.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση πριν από ενάμιση χρόνο με τον τότε νομάρχη Πειραιά, Ι. Μίχα, με στόχο οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε τμήματα του Κονώνειου Τείχους να το καταστήσουν επισκέψιμο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε