Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Θέλει αίμα υπαλλήλων η Τρόικα – 40.000 απολύσεις στο Δημόσιο -Κόβονται δύο μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– 150.000 εκτός Δημοσίου ως το 2015, 25.000-40.000 απολύσεις
– Ζητούν επι της ουσίας κατάργηση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα
– Απειλούν με τα 89 δισ. του επόμενου πακέτου στήριξης

Αυτή τη φορά η τρόικα φαίνεται δεν ήρθε για διαπραγματεύσεις, αλλά με απαιτήσεις. Όσα μέτρα δεν πάρθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια θα πρέπει να έχουν παρθεί μέχρι Ιανουάριο και να έχουν υπογραφεί ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι δεσμευμάνη να τα ακολουθήσει.

Έτσι ο πρώτος στόχος είναι να μειωθούν κατά 150.000 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ως το 2015. Αριθμός που αν υπολογίσει κανείς τους ανθρώπους που θα βγουν σε εφεδρεία τα επόμενα δύο χρόνια (30.000), εκείνους που θα βγουν σε σύνταξη μεταξύ 2014 και 2015, αλλά και όσους έφυγαν φέτος τότε δεν ξεπερνάμε τις 110.00 με 115.000 υπαλλήλους. Έτσι πέφτει και πάλι στο τραπέζι, επιτακτικά αυτή τη φορά το θ΄πεμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Για να βγει το “νούμερο” λοιπόν οι απολύσεις θα είναι ακόμη και 40.000 για να πιάσει η τρόικα τον αριθμό που θέλει ως το 2015.

Δεν είναι όμως μόνο το Δημόσιο. Με την ξεπερασμένη (έχει αποδειχθεί λάθος) συνταγή της μείωσης μισθών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η τρόικα επιχειρηεί να επιβάλλει μειώσεις στους κατώτατους μισθούς, ενώ θέλει να μην ισχύσουν και οι ελάχιστες αυξήσεις που έγιναν, όπου έγιναν εφέτος.

Παράλληλα έχει πέσει στο τραπέζι και το θέμα του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος αδείας οι περιβόητοι 13ος και 14ος μισθός.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο δήλωσε πως “τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας”. Αντιθέτως διέψευσε δημοσιεύματα τύπου που ανέφεραν ότι έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. “Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα”, ωστόσο το μέτρο έχει πέσει πολλές φορές από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:
Δεν απέκλεισε ούτε νέα μέτρα το 2012 ούτε και απολύσεις στο Δημόσιο εάν δεν προχωρήσει η εφεδρεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε