Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Θέλουν να “κουκουλώσουν” την πρόκληση των Τούρκων;

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν οι αξιωματικοί του Ναυτικού με τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα απ’ την πρωτοφανή πρόκληση των Τούρκων.

 
Τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα “Μπάφρα” επιχείρησε να κάνει νηοψία σε ελληνικό εμπορικό πλοίο στο στενό του Καφηρέα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και όπως ήταν φυσικό το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού  επενέβη και υποχρέωσε το τουρκικό πολεμικό να απομακρυνθεί.
Ώρες μετά τη δημοσίευση της είδησης το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “παρεξήγηση” πως δεν έγινε καμία προσπάθεια ελέγχου από το τουρκικό πολεμικό και πως… μάλλον ο Έλληνας πλοίαρχος δεν κατάλαβε καλά!
Διόλου τυχαία, λίγο αργότερα και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμιά ανακοίνωση παρά τη διαρροή της είδησης, το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση αναφέροντας ότι τελικά η επικοινωνία ήταν μεταξύ του λιμεναρχείου Ραφήνας και του εμπορικού και όχι προσπάθεια ελέγχου από το τουρκικό πλοίο.
Κοινώς δεν κατάλαβε καλά ούτε ο πλοίαρχος του εμπορικού, ούτε και ο πλοίαρχος της ελληνικής πυραυλακάτου!
 

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας στο newsit που ενώ περιλαμβάνει το “ουδέν σχόλιο” καθόλου τυχαία παραπέμπει στο υπουργείο Άμυνας που “χειρίζεται την υπόθεση”. 
Άραγε αν η επικοινωνία είχε γίνει με το λιμεναρχείο Ραφήνας η εταιρεία θα παρέπεμπε στο Εθνικής Άμυνας;

Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού επιμένουν στην αρχική πληροφόρηση και έτσι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο να υποβαθμιστεί το γεγονός για να μην υπάρξει ένταση με τους γείτονες.

Το χρονικό της απίστευτης πρόκλησης.

Αυτή τη φορά οι Τούρκοι… ξεπέρασαν το εαυτό τους. Ο Τούρκος πλοίαρχος ξεκίνησε τις άσκοπες βόλτες προχθές το μεσημέρι. Ενώ η ελληνική πυραυλάκατος παρακολουθούσε τις κινήσεις του από κοντά, άλλαξε ρότα και στις 02:10 μπήκε εντός των χωρικών μας υδάτων στο στενό του Καφηρέα.

Στις 02:15 και ενώ το τουρκικό πλοίο προσπερνούσε τη Τζια πλησίασε το ελληνικό εμπορικό πλοίο “Αρχάγγελος”. Ο Τούρκος πλοίαρχος της κανονιοφόρου “Μπάφρα” πλησίασε το πλοίο και σε μια πρωτοφανή “επίδειξη” δύναμης (πάντα εντός των εθνικών υδάτων της Ελλάδας) έκανε έλεγχο στο πλοίο.
Για την ακρίβεια ο πλοίαρχος του τουρκικού πολεμικού ζήτησε από την πλοίαρχο του εμπορικού να του αναφέρει από ποιο λιμάνι είχε αποπλεύσει και σε ποιο λιμάνι πήγαινε!
Η αντίδραση του πλοιάρχου της ελληνικής πυραυλακάτου που παρακολουθούσε από κοντά τη σκηνή ήταν άμεση.
Κάλεσε τον Τούρκο πλοίαρχο να πάψει να απευθύνεται στο ελληνικό εμπορικό και να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή και να “βγει” ξανά στα διεθνή ύδατα.
Ο “πολύς” Τούρκος πλοίαρχος υπάκουσε στις 02:30 καθώς το ελληνικό πλοίο είχε δικαίωμα επέμβασης και προφανώς κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούσε, αλλά το… μήνυμά του το είχε ήδη περάσει.
Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, καθώς μετά και από αυτό δεν μιλάμε για απλό παιχνίδι ή “σπάσιμο νεύρων”.


Νίκος Ευαγγελάτος: Που το πάνε οι Τούρκοι

 Γιατί προκαλούν οι Τούρκοι: Στόχος τους να κοπεί το Αιγαίο στη μέση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε