Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT :Αθλιες συνθήκες σε παράνομους παιδικούς σταθμούς

Παράνομος παιδικός σταθμός στην καρδιά της Αθήνας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Παράνομος παιδικός σταθμός στην καρδιά της Αθήνας. ΦΩΤΟ NEWSIT

Παράνομοι παιδικοί σταθμοί. Λειτουργούν σε χώρους που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Το NewsIt.gr ανοίγει αυτό τον φάκελο…

Οδός Κωνσταντινουπόλεως, Κολωνός, ώρα 8 το πρωί.

Τα γερασμένα κουφώματα, βαμμένα με καφέ λαδομπογιά, με δυσκολία βαστούν τις μεγάλες τζαμαρίες, που καλύπτουν όλη την πρόσοψη. Κάποιες κιτρινισμένες κουρτίνες και μπόλικο χαρτί κολλημένο πάνω τους, σου στερούν την δυνατότητα να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου : του τι μπορεί να κρύβει μέσα του αυτός ο χώρος.  Αν και τα δεκάδες συνθήματα γκράφιτι, μαζί με την άναρχη αφισοκόλληση στους τοίχους, μάλλον σε οδηγούν εύκολα να σκεφτείς ότι πρόκειται για μια ακόμη εγκαταλειμμένη αποθήκη του ταλαιπωρημένου κέντρου της Αθήνας, ή ίσως μια οικογενειακή βιοτεχνία, που εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες του έχουν ρίξει ρολά!
                                            
Και αν από όλες τις… μαντεψιές που κάνεις, δεν καταλήξεις να πεις ότι αυτή η άθλια αποθήκη μπορεί να είναι παιδικός σταθμός, τότε σίγουρα έχασες το στοίχημα! Αν έχεις υπομονή να σταθείς λίγα λεπτά παραπάνω στο σημείο, η εικόνα που θα δεις, όπως κάθε πρωί στις 8 εδώ και χρόνια,  δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο λάθους: πίσω από τα γκράφιτι, τις αφισοκολλήσεις, και τις κιτρινισμένες κουρτίνες, κρύβονται παιδιά, παρκαρισμένα από ταλαίπωρους γονείς του μεροκάματο, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες όπως λένε οι γείτονες, που μάλλον τα χαμηλά κόμιστρα είναι πιο σημαντικά από τις συνθήκες ασφαλείας και νομιμότητας που πρέπει να έχει ένας παιδικός σταθμός.

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ
 
«Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αφήστε που θα σαρώνει η γρίπη εκεί μέσα! Η πολιτεία με το στανιό καταφέρνει να κλείσει έναν, και λίγο πιο κάτω ανοίγουν δέκα. Δεν έχουμε άλλη λύση, από το δράσουμε εμείς» λέει στο NewsIt.gr o πρόεδρος του συλλόγου ιδιωτικών παιδικών σταθμών Στέργιος Καλόγηρος, ο οποίος μαζί με άλλους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών της περιοχής έχουν γίνει κανονικοί…ντεντέκτιβ, προκειμένου να «ξεσκεπάζουν» αυτά τα… μαγικά μανιτάρια που φυτρώνουν κατά δεκάδες σε αποθήκες, υπόγεια και παλιά διαμερίσματα σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

«Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια έχει παραγίνει το κακό. Δεν έχουν καμία πυρασφάλεια, ειδικές προδιαγραφές για τουαλέτες, ή αντισηπτικά για την γρίπη, δεν έχουν κατάλληλο προσωπικό παρά μόνο ένα άτομο να προσέχει τα παιδάκια, ενώ αντί σχολικών λεωφορείων, βάζουν τα ΙΧ τους για να μεταφέρουν τα παιδιά. Έτσι, καταλήγουν να βάζουν λουκέτο οι δικοί μας, που έχουν φτύσει αίμα για να βγάλουν όλα τα νόμιμα χαρτιά, και να είναι συνεπείς απέναντι στους νόμους, και να ανθούν οι παράνομοι σταθμοί».
   
«Παράνομος παιδικός σταθμός στην Μιχαήλ Βόδα»

 
«Η κάμερα στην είσοδο του σταθμού της Πλ.Αττικής προειδοποιεί εγκαίρως για… κάθε πιθανό έλεγχο της πολιτείας»

«Όταν έρχεται έλεγχος, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το προσωπικό φυγαδεύει τα παιδιά στην ταβέρνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σταθμού »  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα… «μαγικού μανιταριού», αλλά και… «γραφειοκρατικής αναρχίας» είναι  ο παιδικός σταθμός Πολωνής ιδιοκτήτριας στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στην Πλατεία Αττικής.

  Πριν από δυο χρόνια η Νομαρχία Αθηνών σφράγισε τον συγκεκριμένο σταθμό της Μιχαήλ Βόδα, αφού λειτουργούσε για χρόνια χωρίς καμία άδεια. Λίγο καιρό αργότερα, η ίδια ιδιοκτήτρια ζήτησε άδεια από τον Δήμο να ανοίξει ως…παιδότοπος!  Η Νομαρχία δεν δίνει το πράσινο φως, αφού ο χώρος δεν πληρούσε καμία τέτοια προϋπόθεση. «Πως να δοθεί η άδεια, αφού εκτός όλων των άλλων δεν διαθέτει καν την στοιχειώδη πυρασφάλεια, την ώρα που στο πίσω μέρος του παιδικού σταθμού» λέει ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού στην ίδια περιοχή – που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της- « η ίδια γυναίκα που έχει το χώρο, διατηρεί ταβέρνα, που πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως κρυψώνα όταν η Νομαρχία κάνει απροειδοποίητους ελέγχους! Αλλά και εμείς, δεν μπορούμε να πούμε ή να κάνουμε περισσότερα, γιατί φοβόμαστε. Φανταστείτε πως έχει βάλει κάμερα στην είσοδο, για να φυγαδέψει τα παιδάκια όταν χρειάζεται».

  Ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, παρά την προειδοποίηση της Νομαρχίας για πρόστιμο ως και 58.000ε αν εντοπιστεί ότι λειτουργεί είτε ως παιδικός σταθμός, είτε ως παιδότοπος.
 

Από το 2007 οι αρχές προσπαθούν να κλείσουν τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, αλλά ως και σήμερα…δεν μπορούν να τα καταφέρουν!
 

Και η ιστορία δεν σταματά εδώ: ποιά ήταν η επόμενη κίνηση της ομολογουμένως ευφάνταστης ιδιοκτήτριας; Να ζητήσει πριν από λίγο καιρό να λειτουργήσει ως φροντιστήριο!  «Και όταν είδε ότι δεν της δίνουν άδεια ούτε ως φροντιστήριο, αφού δεν διαθέτει τους απαραίτητους χώρους, ζήτησε πριν από λίγο καιρό να πάρει άδεια ως… Πολωνικός Σύλλογος, για να μπορεί έτσι να εξυπηρετεί τα παιδιά των μεταναστών! Ότι και να κάνουμε πάντα βρίσκουν τρύπα, και στο μεταξύ λειτουργούν ανενόχλητοι» καταγγέλλει στο NewsIt.gr η Χαρά Σελλή, η αντιπρόεδρος του συλλόγου.

  Η Νομαρχία Αθηνών αλλά και ο Δήμος της Αθηνάς, έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, όμως οι…δαιδαλώδεις δρόμοι της γραφειοκρατίας μάλλον δεν τους αφήνουν περιθώρια και για πολλά. «Μόλις χθες ξαναήρθε η Νομαρχία, μετά από καταγγελία μας. Ξέρετε τι μας είπαν;» εξηγεί η κ.Σελλή « …ότι πήγαν, χτύπησαν την πόρτα, ήταν όμως ταμπουρωμένοι μέσα στο σταθμό, και έτσι…έφυγαν!»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε