Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ερημώνει η Πλάκα – Μέχρι και 50% κάτω ο τζίρος

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ερημώνει η Πλάκα – Μέχρι και 50% κάτω ο τζίρος

Απόγευμα και στις ταβέρνες του κέντρου της Αθήνας, στην Πλάκα, συναντά κανείς μία με δύο παρέες ανάμεσα σε άδεια τραπέζια και μαζεμένες καρέκλες.

Τα τουριστικά καταστήματα είναι ακόμη ανοικτά αλλά σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές φαίνεται πως η αγορά έχει πάρει την κατιούσα. Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να αλλάξουν οριστικά το τοπίο ακόμα και στο πιο πολυσύχναστο τουριστικό σημείο της πρωτεύουσας.

Στην οδό Κυδαθηναίων, συναντάμε τον ιδιοκτήτη μιας από τις παλαιότερες ταβέρνες της Πλάκας. Ο κ. Σαμιώτης Ιωάννης, 30 χρόνια επιχειρηματίας αποκαλύπτει πως για πρώτη φορά βλεπει τον τζίρο του να βρίσκεται σε πτώση 50%. “Προκειμένου να επιβιώσει η επιχείρηση, έχω 3 χρόνια να ανεβάσω τις τιμές, ενώ από φέτος άρχισα και τα οικονομικά menu” , αποκαλύπτει στoν φακό του Newsit. ”Μουσακάς, σαλάτα, μπίρα και τζατζίκι, τα δίνω 12 ευρώ αλλά παρ ολ αυτά, η πελατεία δεν αυξάνεται”.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα, ο κ. Γιώργος, κι αυτός ιδιοκτήτης μεγάλης ταβέρνας, λανσάρει menu με 4 πιάτα επιλογής στην τιμή των 10 ευρώ. “ Έλληνες πελάτες βλέπουμε μόνο τις Κυριακές τα μεσημέρια, ενώ οι ξένοι τουρίστες που έρχονται πια δεν διαθέτουν χρήματα για πολυτέλειες και ορεκτικά’” , επισημαίνει.Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και αυτοί που επιλέγουν το κατάστημά του, είναι πολύ επιφυλακτικοί ενώ μετράνε ακόμα και το σεντ σε κάθε παραγγελία.

“Ζούμε για τις Παρασκευές και τα Σάββατα”, λέει στο Newsit o κ. Θεοδωρής, σερβιτόρος στην περιοχή της Πλάκας, σημειώνοντας πως ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 50%. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσελκύσουμε κόσμο, αλλά μάταια. Εγώ προσωπικά έχω δύο χρόνια να εισπράξω αξιοπρεπές μπουρμπουάρ», αναφέρει. “Χωρίς tips πια το μηνιαίο εισόδημα του σερβιτόρου μειώνεται πολύ. Φαντάσου οτι μια εποχή βγάζαμε 30 ευρώ την ημέρα παραπάνω”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος για περισσότερα από 15 χρόνια στην Πλάκα, ο κ. Γιώργος Σαριδάκης, εξομολογείται στον φακό του Newsit πως φέτος για πρώτη χρονιά σκέφτηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο». «Η πτώση του τζίρου ξεπερνά και το 50% και υπάρχουν μέρες που δεν πατάει ούτε ένας πελάτης», περιγράφει.

“Η Πλάκα άλλαξε πολύ και το σημαντικότερο οι άνθρωποι που βγαίνουν πιά δεν σκέφτονται να ξοδέψουν παραπάνω από αυτό που έχουν προγραμματίσει”, λέει στο Newsit. “Οικονομία ακόμα και στο σάντουιτς κάνουνε παραγγέλνοντας λιτά χωρίς επιπλέον αναφέρει ενώ πριν λίγα χρόνια το μισό το πετούσαν αφού δεν μπορούσαν να το φάνε όλο”.

Το NewsIt βρέθηκε στην Πλάκα και κατέγραψε την ερημιά

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε