Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ερημώνουν οι στοές της Αθήνας

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ερημώνουν οι στοές της Αθήνας

Εικόνες εγκατάλειψης στις στοές της Αθήνας που άλλοτε έσφυζαν απο ζωή.

Αποτελούσαν το κέντρο του εμπορίου κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Και τις επόμενες δεκαετίες όμως το εμπόριο άνθιζε μέσα στα σκιερά αυτά μικρά εμπορικά κέντρα. Σε αυτά τα μικρά μαγαζάκια μπορούσε κανείς να βρεί από καπέλα έως και είδη ραπτικής, όμως τα ρούχα κρατούσαν “ηνία”. Σήμερα που τα εμπορικά καταστήματα “ψυχορραγούν”, οι ιστορικές στοές της Αθήνας είναι οι πρώτες που “ματώνουν”. Οι εικόνες με τον κόσμο να ψωνίζει και να κάνει βόλτες έχουν αντικατασταθεί από ερειπωμένα μαγαζιά που παραμένουν ξενοίκιαστα….

 

Πεσματζόγλου και Ανατολή, είναι μερικές από τις στοές που βρίσκονται κάτω από την οδό Σταδίου και την Πανεπιστημίου. Σήμερα, κάποιοι περνούν βιαστικά και τα λιγοστά καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά μόλις που καταφέρνουν να βγάλουν τα έξοδα τους.

 
Το ρεπορτάζ του NewsIt καταγράφει εικόνες εγκατάλειψης. Οι λιγοστοί καταστηματάρχες εξηγούν γιατί υποχρεώθηκαν πολλοί συνάδελφοί τους να τα εγκαταλείψουν. “Ζώ εγώ και η οικογένεια μου από αυτό εδώ το μαγαζί σχεδόν 12 χρόνια. Δεν θέλω να φύγω έστω και αν οι εισπράξεις μου μειώνονται χρόνο με το χρόνο” λέει η  Γιολάντα Μιχάλη. Ξεκίνησε τα όνειρα της για ένα καλύτερο αύριο, ανοίγοντας μεταφραστικό γραφείο στη στοά Ανατολή. Δεν θέλει να φύγει από το μικρό της μαγαζάκι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει: ”Εχουμε αυξήσει τις ώρες εργασίας και εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες, όμως η επιβίωση έχει γίνει πιο δύσκολη και η κάλυψη των εξόδων είναι αγχωτική.” Η κα Γιολάντα πληρώνει 600 ευρώ για 16 τετραγωνικά!
Είναι κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις στοές καθώς τα ενοίκια σε εμπορικούς δρόμους είναι δυσβάσταχτα και οι πελάτες τους ίσως να μην τους ακολουθήσουν αν μετακομίσουν αλλού .
 
Η Γιολάντα Μιχάλη. ΦΩΤΟ NEWSIT
 
 
Τα ξενοίκιαστα καταστήματα στην Στοά Ανατολή δεν είναι ένα, ούτε δυο, αλλά πέντε ! Το ένα μετά το άλλο έκλεινε και η εικόνα η εμπορική κίνηση σε εκείνα που “αντιστάθηκαν”, έπεσε κατακόρυφα.
Περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους ψάχναμε μία-μια τις στοές, κάποιες κρυμμένες και κάποιες φανερές. Η εικόνα ίδια. Στην Στοά Πεσματζόγλου, που βρίσκεται στον πιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Σταδίου, άλλα 6 καταστήματα κλειστά. Μιλήσαμε με τους καταστηματάρχες που διατηρούν ακόμα τις επιχειρήσεις τους.
Ένας από αυτούς, ο κ.Θεοδωρόπουλος που ρίχνει τις ευθύνες στα συχνά επεισόδια σε πορείες και διαδηλώσεις. ”Το κέντρο έχει καταστραφεί ,δεν κατεβαίνει ο κόσμος να ψωνίσει, μας σπάνε τα μαγαζιά και μέτα άντε να τα φτιάξεις” αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Στοά Ανατολή. ΦΩΤΟ NEWSIT

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε