Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Η κρίση μας τρέλλανε – 50% η αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία

ΘΕΜΑ NEWSIT: Η κρίση μας τρέλλανε – 50% η αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία

– 3.000 εισαγωγές στα επείγοντα των ψυχιατρικών κλινικών κάθε χρόνο
– 50% η αύξηση των κρουσμάτων λόγω οικονομικής κρίσης. Το 30% παραμένουν για νοσηλεία

Έξαρση στα κρούσματα ανθρώπων που καταλήγουν στις ψυχιατρικές κλινικές έχει φέρει η οικονομική κρίση. Η αύξηση των ανθρώπων που καταλήγουν στα ψυχιατρεία είναι ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια είπε στο Newsit ο πρόεδρος των νοσηλευτών ψυχικής υγείας Αττικής Γ. Αβραμίδης.
 
“Στο 30% είναι η αύξηση αυτών που στο τέλος θα παραμείνουν για νοσηλεία” μας είπε ο κ. Αβραμίδης. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σημειώνετε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν στα ψυχιατρεια λόγω των ξαφνικών οικονομικών  προβλημάτων που έφερε η κρίση.

Όπως καταγγέλλουν οι νοσηλευτές υγείας, την ίδια ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, το Δρομοκαϊτειο- το ένα από τα δύο μεγαλύτερα ψυχιατρεία της χώρας-  μένει ουσιαστικά χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό αφού από τις 1400 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου καλυμένες είναι μόνο οι 400. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να αναλογούν 2 νοσηλευτές σε 40 ασθενείς τις απογευματινές και βραδυνές βάρδιες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη αναλογεί ένας νοσηλευτής προς 6 ασθενείς. Στο Δρομοκαϊτειο είναι ένας προς είκοσι.

Μικροί χώροι και κακές συνθήκες υγιεινής στις κλινικές του Δρομοκαϊτειου

Δεν υπάρχουν τουαλέτες στα δωματια των ασθενών

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε τους 1.200. Η τραγική έλλειψη νοσηλευτών σημαίνει πως οι ασθενείς δεν γίνεται να έχουν την προσοχή που χρειάζονται και έτσι συνήθως η κατάσταση καταλήγει σε χάος. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς που εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά καθηλώνονται με ιμάντες στα κρεβάτια τους για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη σε ορισμένα από τα κτήρια του Δρομοκαϊτειου δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής ενώ υπάρχουν εγκατεστημένα και πολλά ράντζα στα οποία ορισμένες φορές νοσηλεύονται ασθενείς και με σοβαρές παθολογικές παθήσεις.  Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Γιαννακό δεν υπάρχει παθολογική μικροβιολογική και ακτινολογική κάλυψη ούτε κάν στις εφημερίες.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ Newsit Ο πρόεδρος των νοσηλευτών ψυχικής υγείας Αττικής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε