Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Η μπόχα των παράνομων χωματερών περικυκλώνει την Αθήνα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το NewsIt σας αποκαλύπτει το τεράστιο πρόβλημα των παράνομων χωματερών στην Αττική. Δείτε σε ποιά σημεία λειτουργούν αυτές οι χωματέρες.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στις χωματερές αποφασίζουν πανελλαδική απεργία, πέντε παράνομες χωματερές στην Αττική και μία ακόμα στα Μέγαρα , επιβαρύνουν την ήδη άθλια ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 400 παράνομες χωματερές.
 
Σε Κερατέα, Λαύριο, Καλύβια, Βαρνάβα και Γραμματικό Αττικής, οι κάτοικοι ζουν καθημερινά τον εφιάλτη των παράνομων χωματερών αφού παρόλο τις προσπάθειες και τις καταγγελίες τους για απομάκρυνση δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής τίποτα αναφέρει στο Newsit ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος της κίνησης πολιτών ενάντια στις παράνομες χωματερές. 

Παράλληλα προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι δήμαρχοι και οι κοινότητες των περιοχών θέλουν να κλείσουν τις παράνομες χωματερές και να εναποθέτουν τα σκουπίδια στον ήδη βεβαρυμμένο ΧΥΤΑ της Φυλής. Στην επιθυμία όμως αυτή βρίσκουν συνεχώς αντίθετο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και κοινοτήτων Νομού Αττικής, που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.

Ο κ. Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, μιλώντας στο Newsit αναφέρει πως πρόκειται για ένα αιώνιο πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να επιβαρύνεται με επιπλέον απορρίμματα η Δυτική Αττική. 

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Γιώργος Χάρβας, πρόεδρος των εργαζομένων στην χωματερή της Φυλής. ‘’Η ποσότητα που δέχεται καθημερινά η χωματερή ξεπερνά τους 6.500 τόνους ενώ έχει κατασκευαστεί για να αντέχει 4000 τόνους’’ αναφέρει χαρακτηριστικά . ‘’Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι απομένουν το πολύ δύο χρόνια ζωής στον ΧΥΤΑ και τότε που δεν θα υπάρχουν χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για τους κατοίκους της’’ συμπληρώνει.

Στο πλευρό του κ Χάρβα έχουν ταχθεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος αλλά και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής που επισημαίνουν ότι πρέπει το συντομότερο να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός και από τα δύο μεγάλα κόμματα και αφορά την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού και της Κερατέας.

“Δεν αντέχουμε άλλο την υποβάθμιση και την βρωμιά στην περιοχή μας” λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ν.Λιοσίων Δημήτρης Καμπόλης.  Ο κ .Νταβέλης Αλέξανδρος, πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πειραιά, μιλώντας στο Newsit αναφέρει πως ο αριθμός των σκουπιδιών στην πόλη συνεχώς και αυξάνεται ,γεγονός που πρέπει να προβληματίζει συνεχώς τους ιθύνοντες. ’”Εκεί που γεμίζαμε από συγκεκριμένες περιοχές ένα φορτηγό σκουπίδια την ημέρα τώρα μπορεί να γεμίσουμε και τρία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα οι παράνομες χωματερές που μολύνουν το Λεκανοπέδιο είναι οι εξής : 

Γραμματικό( θέση Γκράβες) Βάραθρο με βάθος 70μ όπου καθημερινά απορρίπτονται 500 κιλά σκουπίδια 

Βερνάβας( θέση Ρίζες) έκταση 4 στρέμματα, καθημερινά απορρίμματα 2 τόνοι

Λαύριο ( θέση Καμινάδα) 100 στρέμματα με 30 τόνους απορρίμματα καθημερινά 

Καλύβια( έκταση 100 στρέμματα με καθημερινά απορρίμματα 120-130 τόνοι) 

Κερατέα ( θέση Φοβόλες) έκταση 16 στρέμματα. Καθημερινά 10 τόνοι απορρίμματα ενώ Σάββατο και Κυριακή 20 τόνοι καθημερινά.) 

Μέγαρα ( θέση Λαγός) έκταση 6 στρέμματα καθημερινά 30 τόνοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε