Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ιδιωτικά Σχολεία: Δεν θα “πειραχτει” ο 14ος μισθός

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Ακουλουθούμε την νόμιμη οδό και για αυτό προχωράμε στην περικοπή του 14ου μισθού” λένε οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.
“Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο” λέει η κυβέρνηση

Μόνο το υπουργειό Παιδείας μπορεί να δώσει τέλος στο επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας ζητά με έγγραφό του από τους Περιφερειακούς Διευθυντές μέχρι τις 26 Μαρτίου να ελέγξει τις μισθολογικές καταστάσεις των ιδιωτικών σχολείων, ενώ στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οποιαδήποτε περικοπή μισθού αντικείται στη νομοθεσία.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θα περικόψουν τον 14ο μισθο των εκπαιδευτικών αν δεν υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο που να υπαγορεύει το αντίθετο. 

“Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να ακολουθούμε το νόμο” λένε οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που υποστηρίζουν πως η περικοπή των εσόδων των εκπαιδευτικών είναι απλά επακόλουθο των εξαγγελιών της κυβέρνησης καθώς οι μισθοί των καθηγητών δημοσίου και ιδιωτικού είναι εναρμονισμένοι. Όπως υποστηρίζουν η πρόθεση τους δεν είναι να περικόψουν τα έσοδα αλλά να είναι νόμιμοι και για αυτό έχουν αποφασίσει, αν δεν υπάρξει διαφορετική εξέλιξη όσα χρήματα χάσουν οι εκπαυδετικοί να τους τα δώσουν ως μπόνους.

 Ο αντιπρόεδρος των συλλόγου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων μιλώντας στο Νewsit  επεσήμανε πως το όλο θέμα ανακινείται από ξένα κέντρα “Όλα αυτά είναι μια προκατασκευασμένη παρανόηση από κάποιους που θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν ως δοκιμαστικό σωλήνα για να δουν πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι αν τα μέτρα περάσουν και στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θα προστατεψουμε την μισθοδοσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών “.

 Από την μεριά τους οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος το υπουργείο να προχωρήσει στις οποιεσδήποτε διευκρινήσεις έστω και μέσω ρύθμισης καθώς στις συλογικές συμβάσεις αναφέρεται πως οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων λαμβάνουν τις αποδοχές που θα είναι τουλάχιστον ίσες με τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο δημόσιο. 
 
Πάντως από το υπουργείο Παιδείας επισημάινεται ότι ” Ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά στο δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας, κ. Λοβέρδος ο οποίος σημείωσε πως “η μη καταβολή ή η περικοπή του 14ου μισθού συνιστά παραβίαση της νομιμότητας και επιφέρει κυρώσεις, καθώς στερεί από τους εργαζομένους νομοθετημένες απολαβές και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία νομοθετημένους πόρους”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε