Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ξανάρχονται τα ενεργειακά σπίτια

ΘΕΜΑ NEWSIT: Ξανάρχονται τα ενεργειακά σπίτια

Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης αφορά κατοικίες παλαιότερες του 1979.

 Μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου θα εξαγγελθεί το πακέτο επιδοτήσεων , φοροαπαλλαγών και χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων για την χρηματοδότηση εργασιών όπως μονώσεις και τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων.

  ο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που επανέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο στοχεύει σε 100 χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών (προ του 1979). Για τις κατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα γίνεται  ενεργειακή επιθεώρηση πριν αλλά και μετά τις παρεμβάσεις.

Η επιδότηση για την αναβάθμιση  φθάνει το 30% της συνολικής αξίας των εργασιών που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα ξεπεράσει συνολικά τις 15.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν επισκευαστικό δάνειο για να προχωρήσουν στις επισκευές με το επιτόκιο να καλύπτεται εως και 100% από το κράτος. Οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και χωρίς ο ενδιαφερόμενος να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ένα συμβόλαιο θα υπογράφεται μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρίας που θα  αναλάβει τις εργασίες. Η εταιρία θα ειπσπράτει ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο τμήμα της εξοικονομούμενης ενέργειας σε βάθος χρόνου.

Ποιες εργασίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα:

– Στεγανοποίηση ανοιγμάτων
– Φωτοβολταϊκό πάνελ
– Ηλιακός θερμοσίοφωνας
– Χρώματα με ανακλαστικά υλικά
– Σύγχρονος καυστήρας- λέβητας
– Τέντες
– Κουφώματα
– Διπλά τζάμια

 Οι κατασκευαστές πάντως αντιδρούν.  Θεωρούν πως αν δεν γίνει πρώτα έλεγχος στατικότητας είναι λάθος να προχωρά η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ακούστε τι είπε στο Νewsit ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Ελλάδος.
Όπως είπε ο κ. Καψιμάλης, σύμφωνα με στοιχεία, από τα 80.000 δημόσια κτήρια μόλις τα 7.000 έχουν ελεχθεί από τους αρμόδιους φορείς για το αν διαθέτουν επαρκή στατικότητα.
 
Η τελική μορφή του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθεί από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τις επόμενες ημέρες.

   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε