Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Σκαθάρι καταστρέφει φοινικοδάση

ΘΕΜΑ NEWSIT: Σκαθάρι καταστρέφει φοινικοδάση

Τον πανικό σπέρνει σε πολλά φοινικοδάση της χώρας μας η εμφάνιση ενός σκαθαριού το οποίο έχει την δυνατότητα να καταστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα κυρίως φοίνικες αλλά και καλλωπιστικά δέντρα.

Πρόκειται για το κόκκινο σκαθάρι ( rhynchophorus ferrugineus ), το οποίο κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του το 2005στην Κρήτη και από τότε έχει ρημάξει όλη την επικράτεια, σύμφωνα τον σύλλογο οικολόγων της Κρήτης.

Μιλώντας στο Newsit ο καθηγητής εντομολογίας και ερευνητής στο τεχνολογικό ίδρυμα Κρήτης, Γιάννης Λειβαδάρας, επισημαίνει πως το συγκεκριμένο έντομο γεννάει προνύμφες που καταστρέφουν το εσωτερικό του φοίνικα, ανοίγοντας εσωτερικές στοές με αποτέλεσμα τη νέκρωση του δέντρου σε μερικές μόνο ημέρες. 

Το σκαθάρι που "σκοτώνει" τους φοίνικες
Ο κ. Λειβαδάρας έχοντας μελετήσει το φαινόμενο διαπιστώνει πως ήρθε στη χώρα μας μέσω εισαγωγών φοινικοειδών από Αίγυπτο και Ιταλία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόβλημα στην επιστημονική κοινότητα δημιουργεί και ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται, συμπληρώνει, αφού γίνεται από αέρος και το έντομο έχει την δυνατότητα να πετάξει μέχρι και 10 χλμ σε ευθεία γραμμή.

«Ολόκληρες εκτάσεις στην Ηλεία(Αμαλιάδα, Γαστούνη, Πύργος) έχουν ρημαχτεί κυριολεκτικά» λέει στο Newsit ο Γιώργος Αντωνακόπουλος, μέλος της ένωσης οικολόγων νομού Ηλίας. 

Κατεστραμμένοι φοίνικες, κινδυνεύει και το Βαϊ

Το ίδιο συμβαίνει και στην Κω, τη Ρόδο, την Εύβοια, τα Χανιά και το Ρέθυμνο όπου έχουν καταστραφεί αρκετά δέντρα τεράστιας σημασίας, ακόμα και μέσα στις πόλεις. Μόνη ελπίδα για αντιμετώπιση είναι η κοπή του προσβεβλημένου δέντρου ή τα ισχυρά εντομοκτόνα που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. 

Σε απόσταση αναπνοής από την μόλυνση βρίσκεται και το πανέμορφο φοινικόδασος του Βάι στο Λασίθι, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσέκο, μέλος του Παγκρήτιου συνδέσμου οικολογικών οργανώσεων ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως είναι θέμα λίγων ημερών η αρχή της καταστροφής του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε