Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Συμβουλές για να ασφαλίσετε το σπίτι σας το Πάσχα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Συμβουλές για να ασφαλίσετε το σπίτι σας το Πάσχα

Οδηγίες από ειδικούς, για να  κρατήσουμε μακριά τους απρόσκλητους επισκέπτες.

« Απουσιάζουμε σε διακοπές θα γυρίσουμε σε τρεις μέρες… το κλειδί είναι στα χαλάκι…»

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να διαρρήξει κανείς το δικό τους σπίτι μέχρι να συνειδητοποιήσουν … όταν επιστρέψουν από τις τριήμερες διακοπές τους ότι το σπίτι του αλώθηκε κυριολεκτικά. Υπάρχουν περιπτώσεις διαρρήξεων  που οι δράστες έχουν σηκώσει ακόμη και τα χαλιά … όμως σε περίοδο οικονομικής ύφεσης υπάρχουν πάντα διαρρήκτες καιροσκόποι.

Οι καιροσκόποι διαρρήκτες βάζουν στόχο μόνο ιδιοκτησίες που μοιάζουν να μην είναι καλά προστατευμένες.

Η ύπαρξη μόνο μίας κλειδαριάς στην εξώπορτα συνιστά πρόσκληση για διάρρηξη και εύκολη δουλειά. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι οι διαρρήκτες δεν τρομάζουν εύκολα ακόμη και αν υπάρχουν κατοικίδια –όπως σκύλοι όσο άγριοι και να φαίνονται και ξέρουν να τους εξουδετερώνουν εύκολα με … «λιχουδιές»  που περιέχουν είτε φόλα είτε αλλά δηλητήρια ή ακόμη και υπνωτικά.

Οι πινακίδες «προσοχή σκύλος δαγκώνει»  δεν λειτουργούν και τόσο αποτρεπτικά. Αντιθέτως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συναγερμός και ακόμα κι αν υπάρχει, δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Ακόμη κι όταν αφήνετε μισάνοιχτη την πόρτα της αυλής όταν βιάζεστε το πρωί να πάτε στη δουλειά σας, δείχνετε στους κακοποιούς ότι το σπίτι σας δεν είναι καλά προστατευμένο. Επίσης μην αφήνετε εκτεθειμένες σκάλες ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας διαρρήκτης για να φτάσει στον πρώτο όροφο, που συνήθως είναι λιγότερο προστατευμένος.

«Μυστικά» που θα προβληματίσουν τους κλέφτες μας δίνει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γιώργος Τσούκαλης  ο οποίος μίλησε στο Νewsit.gr και έδωσε πολύτιμες συμβουλές και «κόλπα» θωράκισης των σπιτιών σε όλους όσοι αποφασίσουν να φύγουν για το τριήμερο.

Οι  διπλές κλειδαριές ασφαλείας αποθαρρύνουν τους κλέφτες

Για περισσότερη ασφάλεια τοποθετήστε δύο κλειδαριές στην εξώπορτα  μια κυλινδρική και μία ασφαλείας, ενώ προστατευτικά στα παράθυρα –όπως καγγελα- αλλά και  τα αναμμένα εξωτερικά φώτα λειτουργούν επίσης αποτρεπτικά. 

Το σύστημα συναγερμού

Προφανής τρόπος, αλλά ο διαρρήκτης θα ξέρει αν το σύστημα δεν χρησιμοποιείται ή αν μπορεί εύκολα να παραβιαστεί.Όταν έχει γίνει σέρβις στο σύστημα συναγερμού, το κουτί έξω από το σπίτι είναι καθαρό. Αν λοιπόν είναι βρώμικο, ο διαρρήκτης θα το παρατηρήσει. Επίσης σε πολλές περιοχές οι συναγερμοί χτυπούν τόσο συχνά από λάθος που κανένας δεν τους δίνει σημασία. Οι διαρρήκτες δεν είναι έξω από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πλέον έχουν βρει τρόπους για να παραβιάζουν πανεύκολα τα συστήματα συναγερμού.

Οταν φεύγετε έστω και για τριήμερο

– Να μην μένουν γράμματα και επιστολές στο  γραμματοκιβώτιο σας ούτε ο ταχυδρόμος να τα αφήνει απ έξω και να γίνονται στοίβα. Αυτό δείχνε ότι απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες και κανείς δεν μπαίνει στο σπίτι. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να ειδοποιήσετε κάποιον συγγενή η φίλο να “μαζεύει” την αλληλογραφία σας.

– Φροντίστε να μην καλείτε ποτέ το ταξί μπροστά στην πόρτα σας όταν φεύγετε.Ακόμα και ο οδηγός του ταξί μαθαίνει πού μένετε και μπορεί να μεταφέρει σε άλλους την πληροφορία ότι λείπετε. Φροντίστε να σας παραλαμβάνει τέσσερα σπίτια πιο κάτω.

Τηλέφωνα και τηλεφωνητές

Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της αστυνομίας, πάγια τακτική των διαρρηκτών  είναι η πολυήμερη παρακολούθηση των “στόχων” τους, ώστε να σιγουρέψουν την απουσία των ενοίκων και να δράσουν ανενόχλητοι. Ένα ακόμη τέχνασμα των διαρρηκτών είναι να μαθαίνουν ακόμη και το τηλέφωνο του σπιτιού που έχουν βάλει στο μάτι … και με μια κλίση,  που  δεν θα απαντά κανείς η θα έχει τηλεφωνητή το μόνιμα… « λείπουμε σε διακοπές.»   η οι ταμπέλες σε καταστήματα που ενημερώνουν ότι «Κλείνουμε για διακοπές από τότε μέχρι τότε» δίνει το πράσινο φώς στους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Καλό θα ήταν  να κάνετε εκτροπή των τηλεφωνημάτων σας ή σε κάποιο κινητό σας ή σε τηλέφωνα συγγενών ή φίλων.

Φώτα και μουσική  “φρενάρουν” τους επίδοξους διαρρήκτες

Αν το σπίτι διαθέτει χρονοδιακόπτες για το φωτισμό, θα πρέπει να τους ρυθμίστε ώστε να ανάβουν τα φώτα για κάποιες ώρες κάθε βράδυ. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρονοδιακόπτες για τα φώτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στερεοφωνικό συγκρότημα ή την τηλεόραση.

Ο τελικός έλεγχος είναι σωτήριος

Πριν κλείσετε την πόρτα πίσω σας προσοχή! ‘Ενας τελευταίος έλεγχος, μπορεί να σώσει.

Ελέγξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού.

Καλό θα είναι να ενημερώσετε για το ταξίδι σας μόνο ανθρώπους που είναι απαραίτητο και ειδικά αν είναι γείτονες μην το κάνετε φωναχτά από μπαλκόνι σε μπαλκόνι!

Επίσης όσο θα λείπετε θα πρέπει το σπίτι να δείχνε ότι δεν είναι «άδειο» αλλά αντίθετα να το επισκέπτονται συγγενικά πρόσωπα από το περιβάλλον σας για να ελέγχει τυχόν προβλήματα αλλά κυριότερα για να ποτίζει, η να σταθμεύει το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι. Καλό θα είναι, σε περίπτωση που έχετε και κάποιο δεύτερο αυτοκίνητο, να το παρκάρετε έξω από το σπίτι.

Σημαντικό μέτρο για την ασφάλειά σας είναι και ο έλεγχος της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας, η οποία δεν θα πρέπει να μένει ανοιχτή.

Και προσοχή πριν διπλοκλειδώσετε την πόρτα και  αποχωρήσετε… μην βάλετε το κλείδί κάτω από το χαλάκι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε