Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT:«Τα «Ζωνιανά» της Αττικής»

ΘΕΜΑ NEWSIT:«Τα «Ζωνιανά» της Αττικής»

Εικόνες βγαλμένες από μαφιόζικη ταινία εκτυλίσσονται καθημερινά στον οικισμό των Νεοκτίστων Ασπροπύργου.

Σχεδόν μισή ώρα από την Ομόνοια  βασιλεύει ο νόμος της ατιμωρησίας με κλοπές φορτηγών αυτοκινήτων, παράνομη κοπή τους σε αλάνες,  απειλές, εκβιασμούς και το τοπικό αστυνομικό τμήμα σε ρόλο παθητικού θεατή! Το «Newsit» ανοίγει τον φάκελο του βρώμικου κυκλώματος στον Ασπρόπυργο που έχει καταστήσει άβατο  την περιοχή και απειλεί όχι μόνο τις περιουσίες των πολιτών αλλά και την σωματική τους ακεραιότητα.
Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας…Άνθρωποι που ζουν στα σκουπίδια, παράγκες σε καταπατημένα οικόπεδα . Δίχως νερό, ηλεκτρισμό και αποχέτευση. Και το απόλυτο κοντράστ στο τοπίο:  Υπερπολυτελείς μεζονέτες κτισμένες στη μέση του πουθενά… 
Φωτογραφία από την περιοχή που "κόβονται" τα κλεμμένα

Εδώ η οικονομική κρίση δεν…αγγίζει την άψογα οργανωμένη σπείρα κλοπής και εκποίησης κλοπιμαίων φορτηγών αυτοκινήτων ως ανταλλακτικά ,ακόμα και με μαζικές εξαγωγές σε Συρία και Αφρική.

Ο Θανάσης Μποτωνάκης από το Αλιβέρι της Εύβοιας, ένα από τα δεκάδες θύματα κλοπής, μας περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πως του έκλεψαν το φορτηγό-γερανό μάρκας Mercedes Benz  ιδιοκτησίας του  κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του:
«Μου τηλεφώνησε κάποιος χρησιμοποιώντας το όνομα «Κώστας» που διάβασε αγγελία πώλησης για το φορτηγό-γερανό μου. Μου είπε χαρακτηριστικά: «Θα το φέρεις στην μάντρα μου στον Ασπρόπυργο πίσω από τα διυλιστήρια εκατό μέτρα δεξιά από την Αττική οδό.
Μόλις είχε σουρουπώσει έφτασα στο σημείο συνάντησης όπου είδα σταθμευμένο ένα Mercedes cabrio χωρίς πινακίδες του οποίου οι επιβαίνοντες προφανώς λειτουργούσαν σαν τσιλιαδόροι.
Πάρκαρα έξω από την μάντρα το φορτηγό όπου και κατέφθασε ένα αγροτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις αθίγγανοι.»
-Φυσικά δεν εμφανίστηκε ο υποψήφιος αγοραστής «Κώστας»;
 
«Ένας απ’αυτούς μου είπε πως ο κύριος «Κώστας» είναι στο σπίτι του και πρέπει να πάμε εκεί για να με πληρώσει. Ισχυρίστηκαν μάλιστα πως ο δρόμος για το χωριό είναι δύσβατος και πως έπρεπε να αφήσω το φορτηγό σταθμευμένο…Ήμουν με την σύζυγο μου η οποία με ακολουθούσε με το ΙΧ μας για να επιστρέψουμε μετά την αγοροπωλησία. Κάποια στιγμή παρατήρησα ,όταν έσκυψε ένας απ’ αυτούς, πως είχε όπλο στην μέση του! 

Τουλάχιστον δύο άτομα οπλοφορούσαν…Μου ζήτησαν να πάω στο αστυνομικό τμήμα να θεωρήσω το γνήσιο της υπογραφής μου για την πώληση του φορτηγού.
Πήρα δύο άτομα και την γυναίκα μου στο Ι.Χ μας και μόλις πλησιάσαμε στα Άνω Λιόσια μου έδειξαν ένα σπίτι και μου είπαν να περιμένω για να φωνάξουν τον «Κώστα».
Πήδηξαν τότε αστραπιαία από το αυτοκίνητο μου και επιβιβάστηκαν στο Mercedes cabrio που μας ακολουθούσε και εξαφανίστηκαν!
Όταν γύρισα στο σημείο που είχα σταθμεύσει το φορτηγό εκείνο είχε κάνει «φτερά»…»

Φορτηγά χωρίς πινακίδες έτοιμα για "κόψιμο"

-Θα τους αναγνωρίζατε αν τους ξαναβλέπατε;

«Φυσικά ,και το Mercedes τους το αναγνώρισα σε φωτογραφία που μου έδειξε ο ιδιωτικός ερευνητής Κος Στρατής. 

Την επόμενη μέρα πέρασα από το ίδιο σημείο και επαναλαμβανόταν το σκηνικό με άλλο θύμα. Ειδοποίησα το τμήμα Ασφαλείας και μου είπαν  : “Είσαι καλά; Πως να έρθουμε με μόλις δύο άνδρες υπηρεσία”!
Είναι 26 κλοπές φορτηγών σ’ένα μήνα (Μάρτιο) στο ίδιο σημείο…

Έμαθα προ ημερών πως ένας ακόμα συντοπίτης μου έπεσε θύμα αλλά δεν το κατήγγειλε στην αστυνομία γιατί μέλη της σπείρας έβγαλαν όπλα και απείλησαν την ζωή μελών της οικογένειας του.
Ξέρει η Αστυνομία τα πάντα!»

Ότι περισσεύει από τα κλεμμένα φορτηγά

Ο Θ. K. κάτοικος των Νεοκτίστων Ασπροπύργου περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην περιοχή του:

«Ποιος θα κάνει καταγγελία για αυτά που συμβαίνουν αφού ο κόσμος φοβάται και είναι τρομοκρατημένος;
Η αστυνομία δεν πατάει και όταν έρχονται τους βλέπουν την στιγμή που κόβουν τα φορτηγά και τα φορτώνουν και αντί να τους συλλάβουν κάνουν…στροφή και φεύγουν!! Είναι πάνω από 150 κλεμμένα φορτηγά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες! Δεν είναι επικίνδυνο  σε κατοικημένη περιοχή να κόβουν με οξυγόνο φορτηγά μέσα σε καταπατημένα οικόπεδα;

-Ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας του Ασπροπύργου μας τόνισε πως έχει εκλείψει τελευταία το φαινόμενο…

«Τι να μας πει ο διοικητής Ασφαλείας από το γραφείο του;
Οι κάτοικοι αν αντιδράσουν θα τους κάψουν οι εγκληματίες το σπίτι τους και θα τους σκοτώσουν κανένα παιδί!
Τα θύματα κλοπής έρχονται εδώ , κλαίνε-οδύρονται και δυστυχώς δεν υπάρχει κράτος να τους προστατεύσει…
Η σπείρα κλέβει τα φορτηγά, τα κόβουνε ανταλλακτικά και τα πουλάνε σε άλλους απατεώνες που έχουν μάντρες ανταλλακτικών. Ποιος ελέγχει τα πλαστά τιμολόγια; 

Η Άμεσος δράση όταν τους καλούμε έρχονται αλλά τα…παιδάκια φοβούνται και φεύγουν…
Οι κακοποιοί ανεξέλεγκτοι κάνουν ότι θέλουν»
Το κακό συνεχίζεται ,ακόμα και τώρα υπάρχει αλάνα που έχει σαράντα φορτηγά.
Οι άνθρωποι(θύματα) ξεσπούν σε λυγμούς και τους βρίσκουμε δεμένους στο βουνό!»

Στο ίδιο πνεύμα και η μαρτυρία του Στέλιου Κωνσταντινίδη από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης που διάνυσε σχεδόν πεντακόσια χιλιόμετρα με το φορτηγό του για να πέσει στην παγίδα των μελών της συμμορίας του Ασπροπύργου!

«Μου είπαν πως θα μου καλύψουν τα έξοδα για να κατεβάσω το φορτηγό μου στην Αθήνα…Ξεκίνησα μ’ένα συνάδερφο και φτάσαμε στο ραντεβού στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου σε μια αλάνα δίπλα σε μάντρα με ανταλλακτικά φορτηγών. Εκεί μας παρέλαβαν δύο άτομα ,τα οποία προφασίστηκαν πως είναι αδέρφια, με μια λευκή BMW και μας πήγαν σε μια καφετέρια . Υπέγραψα το τιμολόγιο πώλησης και ένας απ’ αυτούς ισχυρίστηκε πως τον περιμένει ένας πελάτης και θα πεταχτεί να τον εξυπηρετήσει και θα φέρει τα χρήματα. Ο «αδερφός» του λίγα λεπτά μετά άρπαξε ολόκληρο το μπλοκ με τα τιμολόγια και μας είπε πως πάει στο περίπτερο για…τσιγάρα! Από τότε αγνοούνται και τα «αδέρφια» αλλά και το φορτηγό μου» 
Σημείο γύρω  από την περιοχή. Ίσως αυτά τα φορτηγά να είναι κλεμμένα

Ωστόσο η άποψη του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου Βασίλειου Κουμπούνη στο “Newsit” έρχεται σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα κατοίκων και θυμάτων κλοπών για το άντρο παρανομίας στην ευρύτερη περιοχή:

«Οι κλοπές και οι απάτες εδώ και ένα μήνα έχουν σταματήσει…
Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες και από τότε δεν μας έχουν απασχολήσει πάλι.
Η μια σπείρα αποτελείται από οκτώ άτομα και η δεύτερη από δύο-τρία άτομα και από τότε εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης εις βάρος τους. Από εκείνη την χρονική στιγμή δεν μας έχει απασχολήσει καταγγελία πολίτη για παρόμοια θέματα. Δεν υπάρχει καταγγελία τον τελευταίο μήνα για κλεμμένο φορτηγό.
Συλλάβαμε μάλιστα άτομα (ρομά) που διαμένουν στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου αλλά όσοι πήγαν στον εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι…
Άλλα άτομα συνεχίζουν να αναζητούνται και πιστεύω πως θα επακολουθήσουν εντάλματα γι’ αυτούς.
Πρόκειται για σεσημασμένα άτομα που στο παρελθόν έχουν ξανασυλληφθεί και καταδικαστεί.»

Ο ιδιωτικός ερευνητής Σωκράτης Στρατής ,με κίνδυνο ακόμα και της σωματικής του ακεραιότητας, τους τελευταίους μήνες παρακολουθεί στενά τις εγκληματικές δραστηριότητες της σπείρας στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Τονίζει πως διαφωνεί με την τοποθέτηση του διοικητή Ασφαλείας πως σταμάτησε η δράση της συμμορίας και διευκρινίζει πως καθημερινά τελούνται κακουργήματα στην ευρύτερη περιοχή λόγω ελλιπής αστυνόμευσης:

«Τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου κατά την άποψη μου είναι τα…Ζωνιανά της Αττικής!
Είναι κυριολεκτικά «κράτος εν κράτει» και καμία Αρχή δεν μπορεί να επιβάλλει τον νόμο. Εκτός από τα ναρκωτικά που διακινούνται μπροστά στα μάτια μας ακόμα και από δεκάχρονα παιδιά , είναι σε ημερησία διάταξη καταπατήσεις οικιών και εκτάσεων γης, κλοπές, ληστείες μέρα-μεσημέρι .
Αποκορύφωμα της εγκληματικότητας είναι η παράνομη κλοπή και κοπή φορτηγών αυτοκινήτων και οχημάτων βαρέως τύπου.»

-Πως δρα το κύκλωμα κλοπής φορτηγών αυτοκινήτων;

«Τα οχήματα υπεξαιρούν οι επικίνδυνοι κακοποιοί από ανυποψίαστους πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα στους οποίους τα μέλη της σπείρας εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Μάλιστα τους μεταφέρουν σε μια αλάνα στο κέντρο των Νεοκτίστων και εφόσον ο πωλητής υπογράφει το σχετικό τιμολόγιο πώλησης (έχοντας αποκτήσει την νομιμοφάνεια) προχωρούν στο οργανωμένο σχέδιο τους.
Στην συνέχεια οδηγούν τα θύματα είτε στα ΚΕΠ είτε στο αστυνομικό τμήμα για να θεωρήσουν τα έγγραφα και δήθεν στο σπίτι τους για να παραδώσουν τα χρήματα…
 Στην καλύτερη περίπτωση τους εγκαταλείπουν και τα φορτηγά κάνουν «φτερά» και στην χειρότερη τους ξυλοφορτώνουν και τους αφήνουν αβοήθητους σε ερημική περιοχή!
Αφού εξασφαλίσουν το τιμολόγιο από τον πωλητή με ψευδή στοιχεία αγοραστή στην συνέχεια μεταφέρουν τα οχήματα σε απόμερες εκτάσεις ή κλειστούς χώρους όπου τα κόβουν και τα προσκομίζουν σε μάντρες που εμπορεύονται ανταλλακτικά.
Τα κλοπιμαία με νομιμοφανή έγγραφα (πλαστά τιμολόγια πώλησης) εξάγονται κυρίως στην Συρία και την Αφρική.

-Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από τις Αρχές για την εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή;

«Δυστυχώς το οικείο Αστυνομικό τμήμα αδυνατεί να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα ,όχι επειδή δεν θέλει ,αλλά προφανώς γιατί δεν μπορεί… 
Με δύο-τρεις άντρες δυναμικό δεν αντιμετωπίζεται η αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής και αν δεν επανδρωθεί σύντομα καλύτερα ας…κλείσει!
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μόνο τα ΕΚΑΜ θα δώσουν λύση στην παραβατικότητα.
Θα αναφέρω πως έχω καλέσει δύο φορές το αστυνομικό τμήμα την ώρα που τελούνται παράνομες πράξεις κοπής φορτηγών και την μια φορά δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο και την δεύτερη μου είπαν πως αδυνατούν να επέμβουν και να καλέσουμε το 100!
Όποιος θεωρεί πως μ’αυτή την μεθοδολογία θα αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα τότε θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Κος Χρυσοχοϊδης.
Επιφυλάσσομαι να συγκεντρώσω όλα τα θύματα  κλοπών τα οποία υπερβαίνουν τα εκατό σε αριθμό σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους και τα οποία διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι .Οι προαναφερόμενοι πέρα από τις καταγγελίες στα αστυνομικά τμήματα Ασπροπύργου και Άνω Λιοσίων έχουν καταφύγει και στην δικαιοσύνη.
Είναι άξιον απορίας πως οι συγκεκριμένοι κακοποιοί ,που είναι σεσημασμένοι και έχουν κατ’επανάληψη συλληφθεί και έχουν σχηματιστεί εις βάρος τους σωρεία δικογραφιών, συνεχίζουν ανενόχλητοι την παράνομη δράση τους.
Ως Έλληνας πολίτης θλίβομαι γι’αυτό που συμβαίνει εκεί…»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε