Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Βουλιάζει η αγορά – Καταβολή του ΦΠΑ ζητά ο εμπορικός σύλλογος!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πάνω από 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις, διαπίστωσαν μείωση του τζίρου τις γιορτές, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο στο 30%-40%, σε σχέση με το 2009 – Ανάλογη εικόνα και στα Χανιά… (δείτε το βίντεο)

Σε χειρότερη μοίρα φαίνεται ότι βρέθηκαν οι καταστηματάρχες στην περιοχή της Εγνατίας, αλλά και στις συνοικίες εκτός ιστορικού κέντρου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), σε δείγμα 230 επιχειρήσεων (οι 130 στο ιστορικό κέντρο).

”Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για μερική ανάκαμψη στην περίοδο των εορτών κάθε άλλο παρά ευοδώθηκαν. Με δεδομένη την απογοητευτική καταναλωτική κίνηση, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι το εμπόριο της Θεσσαλονίκης έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και τα περιθώρια επιβίωσής του είναι μηδαμινά, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα”, υπογραμμίζει η διοίκηση του ΕΣΘ.

Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο από τον τζίρο της γιορτινής περιόδου, ενώ μόνον το 10% ικανοποιημένο.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 96% διαπίστωσε μείωση τζίρου σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα, το 3% κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις γιορτές του 2009 προς το 2010, και μόνον το 1% είδε αύξηση πωλήσεων. Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 94% των ερωτηθέντων δήλωσε αρνητική μεταβολή τζίρου.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 13 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο, ενώ το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς είδε ιδιαίτερη αύξηση κίνησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε