weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Θόρυβος χωρίς αντίκρισμα για τους «φοροφυγάδες» σταρ της νύχτας

Θόρυβος χωρίς αντίκρισμα για τους «φοροφυγάδες» σταρ της νύχτας | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο θόρυβος γύρω από τις αμοιβές και τις… φορολογικές δηλώσεις των σταρ της νύχτας συνεχίζεται. Αλλά ο θόρυβος φαίνεται πως γίνεται, απλά για να γίνεται! Γιατί πέρα από τις εντυπώσεις που προκαλούνται, δεν υπάρχει τίποτα άλλο! Δεν υπάρχουν βεβαιωμένες παραβάσεις. Δεν υπάρχουν ούτε καν πρόστιμα. Οπότε;

Η νύχτα είναι ο παράδεισος της φοροδιαφυγής. Το ξέραμε, δεν το μαθαίνουμε πρώτη φορά. Αλλά ο σάλος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις των Νέων, απλά έγινε για το θεαθήναι…

Τα πράγματα είναι απλά: δεν υπάρχει τίποτα παράνομο. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να μπορέσουν να μην πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί ή να πληρώσουν μικρότερο φόρο απ’ αυτόν που θα έπρεπε. Ποιος δε θα το εκμεταλλευόταν; Ας παραδεχτούμε την απάντηση: κανείς…

Το θέμα με τις αμοιβές των καλλιτεχνών, τα παχυλά νυχτοκάματα και τα ισχνά ποσά που δήλωσαν οι καλλιτέχνες ως φυσικά πρόσωπα προκάλεσε σάλο. Προκάλεσε επίσης αίσθηση για το χρονικό σημείο που βγήκε στο φως, την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα ξανά η τρόικα και ζήτησε απολύσεις και νέα μέτρα.

Τα… νυχτοκάματα της φτώχειας αποκάλυψε η εφημερίδα Τα Νέα, που σήμερα δίνει συνέχεια στο θέμα, παρουσιάζοντας το «χρυσό κόλπο» με τις ΕΠΕ που ιδρύουν οι καλλιτέχνες και μέσω αυτών γλιτώνουν φόρους. Αλλά το κάνουν νόμιμα.

Το αν αυτό είναι και ηθικό, είναι άλλη (μεγάλη) κουβέντα…

Το «κόλπο» με τις ΕΠΕ
Επαγγελματίες με υψηλές αμοιβές, οι καλλιτέχνες, συστήνουν εταιρίες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ ή ΑΕ) και σε αυτές περνούν τις δαπάνες τους, μειώνουν τα καθαρά κέρδη και το φόρο που πρέπει να πληρώσουν αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, που δίνουν συνέχεια στο θέμα.

Με τη σύσταση εταιρίας αποκτούν αυτοκίνητα, ακίνητα ή ακόμη και σκάφη αναψυχής στο όνομα της επιχείρησης και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά αυτή την περιουσία, μειώνει τα καθαρά κέρδη της εταιρίας.

Αν ένας μισθωτός έχει εισόδημα 100.000€ και φορολογηθεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα πληρώσει φόρο 31.400€. Η ΕΠΕ όμως που έχει καθαρά κέρδη 100.000€, θα πληρώσει 20% φόρο στο όνομα της εταιρίας και από το υπόλοιπο ποσό, τα 80.000€ δηλαδή, όποτε κι αν διανεμηθεί στους εταίρους, θα παρακρατηθεί άλλο ένα 25%.

Όμως για εκείνους που έχουν περάσει στο όνομα της εταιρίας όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, οι δαπάνες που αφαιρούνται από τα ακαθάριστα κέρδη της εταιρίας. Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, τα καθαρά κέρδη (που αν είναι 100.000€ μπορεί να έχουν προκύψει από ακαθάριστα κέρδη 1 εκατ. ευρώ) μπορούν να εμφανιστούν μειωμένα και ο τελικός φόρος να είναι κατά πολύ χαμηλότερος από εκείνος που θα καλούνταν να πληρώσει ένας μισθωτός.

Επίσης, δεν υπάρχουν έλεγχοι πόθεν έσχες. Από τη στιγμή που μια ΕΠΕ ή ανώνυμη εταιρία αγοράζει ένα περιουσιακό στοιχείο, δεν ελέγχεται το ποιος κατέβαλε το κεφάλαιο ή τι ποσό κατέβαλε στη σύσταση της εταιρίας ή στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

Αν κάποιος καλλιτέχνης έχει ετήσια καθαρά κέρδη 300.000€, θα πληρώσει φόρο 60.000€ στο όνομα της εταιρίας και οι υπόλοιπες 240.000€ μπορεί να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο και να αφαιρεί κάθε χρόνο από τα κέρδη το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσβεσή του, σύμφωνα με τα Νέα. Έτσι μειώνεται σημαντικά ο φόρος που προβλέπει ο νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μας έβαλαν “πρώτο τραπέζι πίστα” για να μας αποπροσανατολίσουν – Βάφτισαν φοροφυγάδες σταρ της νύχτας χωρίς αποδείξεις!

Τα νυχτοκάματα της… φτώχειας! Πόσα δηλώνουν οι σταρ της νύχτας

Το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα του ΣΔΟΕ με τις 121 υποθέσεις

Π. Ζήνα- Γ. Λύρας: Τι απαντούν στην κατηγορία ότι απέκρυψαν χρήματα από την εφορία!

Ζήνα- Λύρας: Δημοσίευμα τους παρουσιάζει ότι έκρυψαν από την εφορία, 4,2 εκατ. ευρώ!

Υδραυλικός με 300.000€ στη Γαλλία–Πατωματζής με 250.000€ στην Ελβετία

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ ο Γ. Πλούταρχος – Χρωστά 300.000 ευρώ στην εφορία

Η απάντηση του Γ. Πλούταρχου για το πρόστιμο του ΣΔΟΕ!

Ενότητες
#TAGS MM