Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Θρίλερ με πλοίο – βόμβα στην Κύπρο

Θρίλερ με πλοίο – βόμβα στην Κύπρο
Είναι φορτωμένο με 15 τεθωρακισμένα άρματα και 15 τόνους εκρηκτικά. Αναζήτησε ανεφοδιασμό στη Λεμεσό εν πλω προς το Σουδάν και τη Σιγκαπούρη. Ερευνες για λαθρεμπόριο όπλων

 

Πλοίο φορτωμένο με τεθωρακισμένα και εκρηκτικά, το οποίο φαίνεται να είχε ως προορισμό το Σουδάν, βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες -από τις 11 Ιουνίου- αγκυροβολημένο, υπό φρούρηση από την κυπριακή Λιμενική Αστυνομία, έξω από το λιμάνι Λεμεσού.
 
 
Το πλοίο με την επωνυμία “Σαντιέγο”, το οποίο είναι εμπορικό και έχει Ρώσο καπετάνιο, μεταφέρει 15 τεθωρακισμένα άρματα και 15 τόνους εκρηκτικά. Η επίσημη εκδοχή για την παρουσία του πλοίου στη Λεμεσό είναι ότι αναζήτησε ανεφοδιασμό, εν πλω προς το Σουδάν και τη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, πολλά αναπάντητα ερωτηματικά συνθέτουν ένα θρίλερ μυστηρίου γύρω από το “Σαντιέγο”, το οποίο πριν αφιχθεί στη Λεμεσό είχε περάσει από τη Νορβηγία και την Ισπανία, χωρίς να ελεγχθεί, ενώ διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, με πρώτο το λαθρεμπόριο όπλων.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο κρατήθηκε από τις κυπριακές αρχές έπειτα από σήμα που πήραν από τις βρετανικές υπηρεσίες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεφοδιασμού του για να μεταβεί στο Σουδάν. Χώρα στην οποία, ως γνωστόν, επιβλήθηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου εμπάργκο πώλησης όπλων, πολεμοφοδίων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής τεχνολογίας.
 
Η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” -η οποία αποκάλυψε και την κράτηση του πλοίου στο λιμάνι Λεμεσού- σημειώνει ότι τα έγγραφα που παρέδωσε ο καπετάνιος αναφέρουν πως τα τεθωρακισμένα άρματα προορίζονται για τη Σιγκαπούρη και τα εκρηκτικά για την Αλγερία. Γράφει ότι ο απόπλους του εν λόγω πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσον οι εξηγήσεις που έδωσε ο καπετάνιος του για τον προορισμό του στρατιωτικού οπλισμού που μεταφέρει επιβεβαιώνονται.
 
 
Σημειώνει πως ο καπετάνιος ζήτησε άδεια προκειμένου το πλοίο να προσεγγίσει και να αγκυροβολήσει στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς στ’ αμπάρια του βρίσκονται μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το πλοίο αγκυροβόλησε στις 11 Ιουνίου ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού, ζητώντας να εφοδιασθεί με καύσιμα.
 
Οι τελωνειακές Αρχές της Δημοκρατίας, συνέχισε, σε έλεγχο των εγγράφων του πλοίου, αλλά και του εμπορεύματος που μετέφερε, διαπίστωσαν ότι υπάρχει εξοπλισμός επί του πλοίου και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η νομιμότητα του φορτίου. Εν αναμονή της πιστοποίησης της νομιμότητας του φορτίου, πρόσθεσε, έχει εκδοθεί απαγορευτικό διάταγμα απόπλου του συγκεκριμένου σκάφους και η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία σε συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές επιτηρούν την εφαρμογή του απαγορευτικού διατάγματος.
 
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει παραδώσει ο πλοίαρχος, δήλωσε ο κ. Κατσουνωτός, προορισμός του πλοίου φαίνεται ότι είναι το Σουδάν και η Σιγκαπούρη.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε