Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Θύελλα για τις ανατροπές στο εργασιακό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, η αύξηση των απολύσεων και η…

πρόσληψη νέων με αποδοχές κατά 15 ή 20% χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, σόκαρε την κοινωνία και τα συνδικάτα.

Έτσι ο Α. Λοβέρδος σε ένα μπαράζ τηλεοπτικών “παρεμβάσεων” επιχειρεί τώρα να μετριάσει τις αντιδράσεις.
Όσον αφορά στον μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων υποστηρίζει ότι τελικά δεν θα μειωθούν και το υπόλοιπο 15 με 20% του εισοδήματος θα αναπληρωθούν από τον ΟΑΕΔ, που όμως είναι προβληματικός και κατά προγενέστερη δήλωση του ίδιου Υπουργού, δεν έχει χρήματα γιά να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας.

Όσον αφορά στις αλλαγές σε απολύσεις και αποζημιώσεις, ο κ. Λοβέρδος λέει: «Δεν είχα άλλη επιλογή από μείωση αποζημιώσεων και αύξηση του ορίου απολύσεων. Το πιστεύω των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων δεν θεωρεί ότι είναι αποδοτική για την ανταγωνιστικότητα η μείωση του κόστους εργασίας, αλλά το πιστεύουν οι δανειστές».

Τι λέει το μνημόνιο γιά τα εργασιακά

Στο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την “τρόικα”, αναφέρεται επί λέξει:

– “Μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου γιά όλους τους εργαζόμενους (blue and white collar workers)
– Αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου (threshold) γιά την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά γιά τις μεγάλες επιχειρήσεις.
– Έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία γιά τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική πρόβλεψη (sub-minima) γιά ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.
– Εφαρμογή μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε