Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τι γράφουν τα αμερικανικά μέσα για την τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα

Τι γράφουν τα αμερικανικά μέσα για την τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα

Η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και η Αθήνα στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ… Δείτε το γράφουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, οι διαφωνίες τους για μέρος των μέτρων του προτεινόμενου σχεδίου περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, η μη ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, οι προσπάθειες του Βερολίνου για αποκατάσταση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, αλλά και οι εκλογές στην Ολλανδία, που ενδέχεται να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη, είναι τα βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ.

Η “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, αναφερόμενη στις επαφές των εκπροσώπων της τρόικας στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι απέρριψαν μέρος του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση σχεδίου λιτότητας, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση συνασπισμού, όπως υποστηρίζεται, να αναζητήσει νέες περικοπές δαπανών προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διεθνών πιστωτών της.

Η εφημερίδα προβάλλει τη δήλωση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Πολ Τόμσεν, ότι “ήταν μια καλή συνάντηση”, σημειώνοντας πως “και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες”.

Τέλος, αναφέρεται ότι η έκθεση της τρόικας, που αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο του Ecofin στις 8 Οκτωβρίου, θα έχει “καθοριστικό ρόλο” στο εάν θα δοθεί στην Ελλάδα “διετής παράταση” για εφαρμογή των σκληρών στόχων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ανταπόκριση για τις ολλανδικές εκλογές, που ενδέχεται να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη, λόγω των “σκληρών θέσεων” που εκφράζει ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Ρούτε, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συζήτησης, υποστήριξε ότι δεν θα στηρίξει επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ σε δήλωσή του στη “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” προέβαλε τη θέση ότι είναι καλύτερα για την Ελλάδα να μείνει εντός ευρωζώνης, αλλά ο ίδιος δεν προτίθεται να προσφέρει στους Έλληνες περισσότερα χρήματα.

Η “Νιου Γιορκ Τάιμς”, σε ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη, σημειώνει ότι μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες της οποίας οι πολίτες αισθάνονται έντονη δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή τους στα ελληνικά δάνεια, ενώ υπάρχει φόβος οι Ολλανδοί ψηφοφόροι να επιλέξουν κόμμα που θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει μελλοντικό δανεισμό. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ενδελεχώς την κατάσταση στην Ελλάδα, της οποίας “η τρομακτική οικονομική και πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το ευρώ”.

Στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα δημοσιεύεται επίσης ανταπόκριση από τη Ρόδο, καταγράφοντας την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ως απεσταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Ο Γερμανός αξιωματούχος, όπως σημειώνεται, περιοδεύει αυτή τη στιγμή ανά την Ελλάδα, χτίζοντας “στρατηγικές συνεργασίες” μεταξύ δήμων, σε μια προσπάθεια για ενίσχυση τόσο των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών όσο και της εικόνας της Γερμανίας στην Ελλάδα. Μεταξύ των προτάσεων του κ. Φούχτελ, για αναθέρμανση των ελληνογερμανικών σχέσεων, αναφέρεται η δημιουργία ενός τηλεοπτικού προγράμματος μαγειρικής με τη συμμετοχή Γερμανού και Έλληνα σεφ, αλλά και η περιοδεύουσα έκθεση ελληνικής σύγχρονης τέχνης σε 40 διαφορετικά σημεία ανά τη Γερμανία.

Ο Γερμανός πολιτικός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε ελληνικές πόλεις και νησιά, όπως τη Ρόδο και την Τρίπολη, ποδηλάτησε για χάρη των τοπικών αρχόντων, δημοσιογράφων και ντόπιων, οι οποίοι “μέτραγαν κάθε του κίνηση”, θέλοντας να δείξει ένα πιο φιλικό και προσιτό πρόσωπο της χώρας του. Στη Ρόδο χρησιμοποίησε ποδήλατο όπου αναγραφόταν το μήνυμα «οι Έλληνες εργάτες και οι τοπικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν προϊόντα που οι Γερμανοί θέλουν».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Μπλούμπεργκ” κάνει αναφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους ηγέτες των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο (ΠΑΣΟΚ) και Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜ.ΑΡ.), κάνοντας λόγο για “αδυναμία συμφωνίας” σχετικά με το πρόγραμμα περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Στην ανταπόκριση προτάσσονται οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σημειώνοντας ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του Ecofin, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Σε άλλη ανταπόκριση στο ίδιο πρακτορείο σημειώνεται η σημερινή πτώση του ευρώ κατά το άνοιγμα των πρώτων χρηματιστηρίων, λόγω των ανησυχιών από την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και της “άκαρπης συνάντησής” του με τους ηγέτες των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείδωσε η επιμήκυνση; – Τι παζάρεψε ο Σαμαράς και τι ο Βενιζέλος με την τρόικα – Στο αέρα 6 δισ. ευρώ από τα μέτρα και όχι 2,5;

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε