Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τι να προσέξετε στις αγορές του Πάσχα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την προσοχή των καταναλωτών στο τι αγοράζουν εφιστά η γενική γραμματεία Καταναλωτών και παράλληλα ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων στην πασχαλινή αγορά.

Η γγ Καταναλωτή ζητά από τις υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιών να εντείνουν τους ελέγχους σε θέματα ποιότητας των προϊόντων που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα. Παράλληλα, ζητά από τους ίδιους τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.

ΚΕΡΙΑ-ΛΑΜΠΑΔΕΣ

Η ποιότητα των κεριών ελέγχεται μετά από δειγματοληψία και χημική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από κερί μέλισσας, γεγονός που σχετίζεται με την τιμή πώλησής του.

Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΦΙΜΟΥ

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών σε προϊόντα τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα, έχουν σχήμα, οσμή, χρώμα ή διαστάσεις τέτοιου είδους ώστε ενδέχεται ιδίως τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα ή να τα καταπιούν, πράγμα που ενδεχομένως συνεπάγεται κινδύνους όπως π.χ πνιγμός ή ασφυξία.

Τα εν λόγω προϊόντα, τα οποία δεν εμφανίζονται υπό την πραγματική τους μορφή, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά σε μικρά παιδιά και μπορεί να διατίθενται έως έχουν ή να αποτελούν αποσπώμενο μέρος ενός συνόλου.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Επειδή κάθε χρόνο καταγράφονται, ανά τον κόσμο, ατυχήματα σε παιδιά εξαιτίας της ύπαρξης κορδονιών (λειτουργικά ή διακοσμητικά, ορίζονται ως κορδόνια σταθερού μήκους τα οποία είναι σταθερά τοποθετημένα στο ένδυμα) και κορδονιών περίσφιξης (ορίζονται ως κορδόνια τα οποία περνούν από μία δίοδο ή δακτύλιο πάνω στο ένδυμα) στα παιδικά ενδύματα, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραία, θα πρέπει κατά τις αγορές τους οι καταναλωτές να προσέχουν τα κάτωθι:

1. Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

2. Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7.5cm ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.

3. Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

4. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

5. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω) μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.

6. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε