Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι θα αλλάξει στη φορολογία

Τι θα αλλάξει στη φορολογία

Ενιαία φορολογική κλίμακα για την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγεί στη μείωση της φορολογίας των χαμηλών εισοδημάτων και στην αύξηση των υψηλών άνω των 60.000 ευρώ.

Ενώ θα περιλαμβάνει και αλλαγές για όσους φορολογούνται αυτοτελώς.
Η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σ’ αυτες τις αλλαγές, αφού πρώτα λάβει υπόψη της τις προτάσεις των διάφορων φορέων αλλά κυρίως την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το φορολογικό κλιμάκιο που σήμερα εφαρμόζεται- συντελεστής φορολογίας 25%- αναμένεται να χωριστεί σε δύο κλιμάκια και ο συντελεστής να μειωθεί στο 15% για εισοσδήματα από 12.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ και να παραμείνει στο 25% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ.

Από αυτές τις ρυθμίσεις προκύπτουν ελαφρύνσεις ως 800 ευρώ ετησίως. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ να ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά θα είναι πολύ αυστηρά τα πρόστιμα για αυτούς σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι φοροδιαφεύγουν.

Για τα υψηλά εισοδήματα μία από τις προτάσεις που θα τεθούν στο διάλογο είναι η μείωση και του δεύτερου φορολογικού κλιμακίου κατά 15.000

ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φορολογίας 35% θα ισχύει για εισοδήματα από 30.000 ευρώ ως 60.000 ευρώ αντί 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Από το όριο των 60.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει συνετελεστής φορολογίας 40% ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να ανέβει στο 45%.

Αν προστεθούν στη φορολογική κλίμακα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή από μερίσματα, τότε η νέα φορολογική κλίμακα θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την εφαρμογή προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με σημαντική αύξηση του οικογενειακού αφορολογήτου ορίου, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ από το 2010. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, όπου εκεί πρόκειται να θεσπιστεί ένα πολύ υψηλό αφορολόγητο όριο.

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους πολίτες που θα φορολογούνται αυτοτελώς όπως αθλητές, εφοριακοί, τελωνειακοί, γιατροί, κλπ

Η κυβέρνηση «πάγωσε» τον νόμο για τους ημιυπαίθριους που σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να πληρώσει φόρο για να ενταχθεί στη ρύθμιση η οποία πρόκειται να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλη. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι, το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε