Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τι θα γίνει σήμερα στα αεροδρόμια – Ανέστειλαν την απεργία του Σαββάτου οι ελεγκτές

, ΦΩΤΟ NEWSIT

Μετά την οργή του κ. Ρέππα που μίλησε για συντεχνίες και το χάος στα ελληνικά αεροδρόμια, φαίνεται φως στο τούνελ. Οι ελεγκτές αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία το Σάββατο και το υπουργείο να πάρει πίσω το μέτρο της ανάκλησης των θερινών αδειών.

Πιο όμαλη λένε πως θα είναι σήμερα η κατασταση στα αεροδρόμια, οι ελεγκετές εναέριας κυκλοφορίας. Αποφάσισαν να επιτρέπουν σε λίγο περισσότερα αεροπλάνα να παιρνούν στον ελληνικό εναέριο χώρο όμως δεν θα κάνουν πίσω πολύ!

Η έκτακτη συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, που έγινε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο ΥΜΔ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη “λευκή απεργία” των ελεγκτών και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις καθυστερήσεις των πτήσεων, φαίνεται πως έπιασε τόπο.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να βάλουν «νερό στο κρασί τους», ώστε να ανοίξει δίαυλος συνεννόησης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναστέλλει το μέτρο που είχε εξαγγείλει λίγο νωρίτερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την ανάκληση των αδειών των θερινών διακοπών όλων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και από την πλευρά τους οι ελεγκτές δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για το προσεχές Σάββατο.

Επίσης οι εκπρόσωποι του υπουργείου κατέστησαν σαφές ότι στο νέο νομοσχέδιο θα ενισχυθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του κλάδου, πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελεγκτών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν και σήμερα νέα συνάντηση για να συζητήσουν ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.

Στο μεταξύ, και χθες περισσότερες από 150 πτήσεις πτήσεις αναχώρησαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας με καθυστέρηση από 5 λεπτά έως και μία ώρα. Οι καθυστερήσεις έφτασαν ορισμένες φορές και τις 7 ώρες όμως μερικές δεν οφείλονταν στην “λευκή απεργία” των ελεγκτών.

Δείτε σε real time τον πίνακα αναχωρήσεων και αφίξεων του Ελ.Βενιζέλος στην σελίδα Newsit Travel.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την λευκή απεργία των ελεγκτών που ταλαιπωρεί χιλιάδες επιβάτες. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑ

Οι ελεγκτές μπορεί να ανέστειλαν την 24 απεργία που είχαν εξαγγείλει για την Κυριακή που κρίθηκε παράνομη, ωστόσο η απόφασή τους να μην εξυπηρετούν περισσότερα αεροσκάφη από εκείνα που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, επιφέρει βαρύ πλήγμα στον τουρισμό που έτσι κι αλλιώς δεν ζεί τις πιο ένδοξες μέρες του.
 

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς το αεροδρόμιο ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί να εξυπηρετεί 44 πτήσεις την ώρα. Οι ελεγκτές όμως αποφάσισαν να τηρήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και να μήν επιτρέψουν περισσότερες πτήσεις, κάτι που γίνεται σε περιόδους αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Καθυστερήσεις στις πτήσεις μέχρι και μιάμιση ώρα παρατηρήθηκαν  και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης και στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κώ, της Κρήτης και της Κέρκυρας.

ΦΩΤΟ NEWSIT

  
Η απόφαση των ελεγκτών που αντιδρούν στα σχέδια αναδιοργάνωσης της ΥΠΑ που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών προβληματίζει τους εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού, που διανύουν μία ακόμα δύσκολη χρονιά με μειωμένα έσοδα.
 
Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη για τον τουρισμό, καθώς οι αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας παρουσιάζουν πτώση 5% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 7-9% για τους επαγγελματίες του κλάδου.
 
Οι κινητοποιήσεις των ελεγκτών, που ενδέχεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, έρχονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό που έχει υποστεί απανωτά πλήγματα από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών αλλά και από τη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό λόγω της πληθώρας των αρνητικών δημοσιευμάτων.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης των ελεγκτών θα συνεδριάσει εκ νέου σύντομα προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Γιώργος Τελώνης επεσήμανε ότι πλήγμα αποτελεί ακόμα και η ανακοίνωση της απεργίας, υπογραμμίζοντας ότι η κάθε καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε μία ήδη βεβαρημένη περίοδο.
 
Είπε ακόμα, ότι τους προκαλεί ερωτηματικά η απόφαση των ελεγκτών και ενδέχεται να διερευνήσουν νομικά την υπόθεση. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», τόνισε ο κ. Τελώνης.
 

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε