Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Τι θα γίνει τελικά με τους πελάτες της Energa και Hellas Power;

Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, καλούνται να δηλώσουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή θα μεταφερθούν σε άλλον εναλλακτικό προμηθευτή.

Ενημέρωση για τη διαδικασία διαχείρισης των πρώην πελατών τής Energa και της Hellas Power, ζητά η ΡΑΕ από τη ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν ότι σύντομα (ίσως και μέσα στην ημέρα) θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη ΔΕΗ από τον κίνδυνο καταβολής αναδρομικών, ύστερα από πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή των δύο εταιριών και προέβλεπε ότι παράνομα η ΔΕΗ εισέπραττε το κόστος των ΥΚΩ, (είναι κυρίως το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών με τα ίδια τιμολόγια που ισχύουν σε όλη τη χώρα, ενώ το κόστος παραγωγής στα νησιά είναι πολλαπλάσιο) από τους πελάτες των δύο εταιριών, εφόσον μοναδικός προμηθευτής των καταναλωτών στα νησιά είναι η ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή δημιούργησε φόβους για πιθανή διεκδίκηση αναδρομικών και το θέμα προβλέπεται να ρυθμιστεί με τροπολογία.

Στην επιστολή της προς τη ΔΕΗ, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο οι πρώην πελάτες των Energa Power Trading και Hellas Power έχουν προθεσμία τριών μηνών (ως τις 25 Απριλίου) προκειμένου να προχωρήσουν σε υπογραφή σύμβασης με προμηθευτή της επιλογής τους και ζητά ενημέρωση για:

– Τον αρχικό αριθμό των πελατών αυτών ανά κατηγορία (π.χ. μέση ή χαμηλή τάση, εμπορικός/ βιομηχανικός/ οικιακός, κλπ), τους οποίους προμήθευσε με ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.

– Τον αριθμό εκείνων που έχουν επιλέξει νέο προμηθευτή (ΔΕΗ ή άλλον) και έχουν μεταφερθεί σε αυτόν ή εκκρεμεί η μεταφορά τους.

– Τυχόν προβλήματα στη μεταφορά των πελατών.

Η Αρχή αφήνει, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης της ΔΕΗ για την παροχή της υπηρεσίας τελευταίου καταφυγίου, για το γεγονός δηλαδή ότι η ΔΕΗ (όπως συνέβη με τους πελάτες των δύο εταιριών) υποχρεούται να ηλεκτροδοτεί όσους καταναλωτές δεν έχουν άλλη πηγή προμήθειας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης, τα οποία ορίζονται με απόφαση ΥΠΕΚΑ, εφαρμόζονται ταυτόχρονα και ως τιμολόγια Καθολικής Υπηρεσίας, είναι δε εξεταστέα η δυνατότητα ή μη ανάκτησης πρόσθετου ανταλλάγματος». Προσθέτει ωστόσο ότι «Η ΔΕΗ οφείλει να τεκμηριώσει το επιπλέον κόστος που επιφέρει η εξυπηρέτηση των υπηρεσιών Καθολικού Παρόχου και σε τι διαφέρει το κόστος αυτό από το κόστος που διαχειρίζονται οι υπόλοιποι εναλλακτικοί πάροχοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι θα γίνει με όσους είχαν πληρώσει το χαράτσι σε Energa και Hellas Power

Δίωξη σε βάρος 11 προσώπων για την υπόθεση Energa και Hellas Power

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε