weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τι θέλουν οι βούλγαροι στη Μακεδονία;

,,
Αγρότες από την Αλαμάνα παρακολουθούν την ομιλία του πρωθυπουργού ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά με την προσπάθεια του Βούλγαρου πρωθυπουργού να περάσει τα σύνορα και να συναντηθεί με τους έλληνες αγρότες επι ελληνικού εδάφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν επαφές από τουλάχιστον 2 υπουργούς και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου με τον Βούλγαρο ομόλογό του και ζητήθηκε να μην γίνει η συνάντηση επί ελληνικού εδάφους. 

Τελικά η συνάντηση του κ. Μπορίσοφ έγινε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ενιαμελή επιτροπή ελλήνων αγροτών που έχουν  αποκλείσει τον Προμαχώνα. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποδέχθηκε τους αγρότες σε θερμό κλίμα και είπε χαρακτηριστικά «με ζητήσατε και ήρθα».

Στη συνέχεια ο κ. Μπορίσοφ ζήτησε από τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα κι εκείνοι αποφάσισαν σε μία ένδειξη καλής θέλησης να ανοίξουν την συνοριακή διάβαση. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά πριν τις 21:00 έκλεισαν το τελωνείο ενώ είχαν δηλώσει πως θα ξανακλείσει στις 22:00, υποστηρίζοντας ότι έχουν περάσει όλες οι νταλίκες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε στους αγρότες ότι πριν ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Α. Σαμαρά που δεν ήταν αντίθετοι στην πραγματοποίηση της συνάντησης. Το ίδιο επισημαίνει σε ανακοίνωση του και το γραφείο του πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την πρόθεση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και τον προέτρεψε, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, επί βουλγαρικού εδάφους, για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση. 
 .
Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής για διάλογο στο υπουργείο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους αγρότες και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 15:00.

Μιλώντας στο NewsIt ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής, Σπύρος Τσικρίκας έκανε λόγο για μέγα σφάλμα της υπουργού χαρακτηρίζοντας επιλεκτική την πρόσκλησή της μιας και δεν κλήθηκαν οι αγρότες από όλα τα μπλόκα στον συγκεκριμένο διάλογο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Διαβάστε την δήλωση του Α. Σαμαρά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς δηλώνουν απογοητευμένοι από την ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι δεν  υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια.  Το αρνητικό κλίμα κυριαρχεί στους αγρότες μετά την ομιλία, σύμφωνα με τις πρώτες επαφές που είχαν τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού των αγροτών.

Οι αγρότες περίμεναν κάτι πιο συγκεκριμένο από την ομιλία και εξηγούν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στον διάλογο του Ζαππείου στις 25 και 26 Ιανουαρίου. «Δεν περιμέναμε να ακούσουμε και τίποτα παραπάνω. Και πέρσι τα ίδια ακούγαμε» λέει το μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, Δημήτρης Δημογιάννης.

Τις ίδιες απόψεις έχουν και οι αγρότες από τον Δομοκό. «Τον διάλογο δεν τον οργανώνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση. Τον οργανώνει η ΟΚΕ. Με απλά λόγια, εκεί θα είναι προσκεκλημένη και η υπουργός για να ακούσει. Εμείς δεν θέλουμε να ακούσουμε, αλλά θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις και δεσμεύσεις σε αυτά που έχουμε κοινοποιήσει στο υπουργείο από τον περασμένο Οκτώβρη» αναφέρει αγρότης Βασίλης Κιλάφας, που το μεσημέρι της Πέμπτης παρέδωσε σχετικό υπόμνημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οριστική  είναι η απόφαση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, να κατεβούν τη Δευτέρα στην Αθήνα, όχι για να συμμετάσχουν στον διάλογο στο Ζάππειο αλλά για να διαμαρτυρηθούν. Ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, που από χθες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθόδου στην Αθήνα, σήμερα επιβεβαίωσε την προοπτική αυτή.

(Η κ. Μπατζελή δήλωσε πως θα συζητήσει με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών που επιθυμούν το διάλογο)

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την προώθηση «κοινωνικού αυτοματισμού» και κάλεσε τους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε γιατί δεν συμμετείχε στη σύσκεψη των Μαλγάρων, άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών που βρίσκονται σε αυτά τα μπλόκα και υπογράμμισε ότι είναι «ώρα αγώνα και όχι ώρα συσκέψεων». 

Ως προς τα έξι αιτήματα που παρουσίασε το μπλόκο της Νίκαιας και τα έθεσε ως προϋπόθεση για κοινή δράση με τα υπόλοιπα μπλόκα οι αγρότες των Μαλγάρων υπογράμμισαν ότι «δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση» και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά».

Το βράδυ της Πέμπτης συστάθηκε η  «πανελλήνια συντονιστική επιτροπή αγώνα» από δέκα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τους αγρότες, η επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα μπλόκα για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κινητοποιήσεων και θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τα αιτήματα των αγροτών που πρότεινε ο κ. Μπούτας και το μπλόκο της Νίκαιας είναι:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. 
– Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τα εισαγόμενα προϊόντα. 
– Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και κατάργηση όλων των περιορισμών-παρακρατήσεων.
-Μείωση του κόστους παραγωγής.
-Τριετές «πάγωμα» χρεών με την κατάργηση πανωτοκίων
-Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τροποποίηση του κανονισμού.
-Να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των εταιροεπαγγελματιών και των κατά κυρίως επάγγελμα αγροτών. 

Σφοδρές οι αντιδράσεις για τις κινητοποιήσεις και προβλήματα στις μεταφορές

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων τους έχουν οι οδηγοί των εσωτερικών και των διεθνών μεταφορών εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων σε όλη την χώρα.

Μιλώντας στο Newsit ο Μηνάς Δερμάτης, γραμματέας συνδικάτου επαγγελματιών οδηγών φορτηγών ανέφερε ότι τα φορτηγά ναι μεν μπορούν να περάσουν αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Όπως επισημαίνει αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση 2 έως και 4 ωρών στα δρομολόγια και την ταλαιπωρία των οδηγών.

Αντίθετα ο πρόεδρος ιδιοκτητών φορτηγών διεθνών μεταφορών Ελλάδος, Απόστολος Κενανίδης λέει στο Νewsit ότι εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών αλλά και την ανησυχία του στην περίπτωση που αποκλειστεί εντελώς η κυκλοφορία από τα μπλόκα. Συγκεκριμένα εξηγεί ότι αν υπάρξει τέτοια περίπτωση τότε θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με το συντονιστικό των αγροτών προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Σοβαρά είναι όμως και τα προβλήματα που δημιουργούν τα μπλόκα στις επιχειρηματικές εκθέσεις στην Αθήνα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος λέει Newsit ανέφερε ότι αρκετός κόσμος και κυρίως επιχειρηματίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν την πόλη προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εκθέσεις. 

Να αφήσει τις επικοινωνιακές φιέστες ο πρωθυπουργός

Αγωγή της Βουλγαρίας κατά Ελλάδας για τα μπλόκα

Επιμένει στο διάλογο η κυβέρνηση αλλά με άδεια ταμεία

Θεσσαλονίκη: «Να δοθεί λύση στις αγροτικές κινητοποιήσεις» 

Η ντροπή των αγροτών είναι η φάτσα μας στον καθρέφτη : Οι έγκλειστοι αποκλείουν

Ταξιδιωτική οδηγία της Ρουμανίας για την Ελλάδα

#TAGS MM