Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Τηλεφωνικές απάτες με «τραυματίες» !

Τηλεφωνικές απάτες με «τραυματίες» !
Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα ληστών παίζοντας με τον πόνο τους! Τους ζητούσαν χρήματα για να σώσουν τον δήθεν τραυματισμένο συγγενή τους….

 

«Κυριακή απόγευμα,ανήμερα της γιορτής της μητέρας, άγνωστος τηλεφώνησε στο σπίτι των γονιών μου. Απάντησε η μητέρα μου. Της είπε ότι ήταν νοσοκόμος στο Ασκληπιείο της Βούλας και ότι ο αδελφός της ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Όταν εκείνη απάντησε ότι δεν έχει αδελφό εκείνος της ανέφερε πως ένας δικός της άνθρωπος είναι τραυματίας». Η αφήγηση της κυρίας Μαρίας Ηλιοπούλου στο “Βήμα” προκαλεί ανατριχίλα. Η μητέρα της ταράχτηκε καθώς πίστεψε ότι επρόκειτο για την κόρη της.
 
Δεν ήταν ούτε κακόγουστη φάρσα ούτε, ευτυχώς, πραγματικότητα. «Πρόκειται για έναν νέο τρόπο απάτης, που μηχανεύονται επιτήδειοι ποντάροντας στον πανικό προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα» λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Απάτη καλοστημένη, τουλάχιστον με τεχνικά κριτήρια, καθώς όπως λέει η κυρία Ηλιοπούλου: «Ο αριθμός του τηλεφώνου παρέπεμπε στην περιοχή της Βούλας και μάλιστα ο “νοσοκόμος” για να γίνει πιστευτός της ζήτησε αν θέλει περισσότερες πληροφορίες να καλέσει στον συγκεκριμένο αριθμό ζητώντας να τη συνδέσουν με εσωτερικό τηλέφωνο στο οποίο θα απαντούσε η “κυρία Συμεωνίδου”».
 
Η γυναίκα επικοινώνησε όντως, η «κυρία Συμεωνίδου» την πληροφόρησε ότι η τραυματισμένη κόρη της ήταν πλέον καθ΄ οδόν προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση βαλβίδας. Της ζήτησε την καταβολή 70.000 ευρώ που ήταν η «τιμή αγοράς» του μοσχεύματος. Τελικά συμφώνησε να λάβει 6.000 ευρώ ως προκαταβολή προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες ενώ για να την αποτρέψει να τηλεφωνήσει στο παιδί της η «κυρία Συμεωνίδου» της είπε ότι η κόρη της ήταν «σε κώμα».
 
Οι γονείς της γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να «σηκώσουν» το συγκεκριμένο ποσό, καθώς ήταν Κυριακή απόγευμα, άρχισαν έναν «μαραθώνιο» επικοινωνώντας με συγγενείς ζητώντας τους να δώσουν όσα χρήματα μπορούσαν. Την ίδια στιγμή συνεχίζονταν τα τηλέφωνα προς το κινητό τηλέφωνο του πατέρα της κοπέλας. Οταν ο πατέρας απάντησε ότι δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα 6.000 ευρώ, ο δράστης τού ζήτησε να φέρει μαζί του όσα χρήματα είχε εκείνη τη στιγμή και παράλληλα να άφηνε την ταυτότητά του ως «εγγύηση» για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού.
 
Καθ΄ οδόν η μητέρα αποφάσισε να καλέσει το κινητό τηλέφωνο της κόρης της. Σκέφτηκε ότι παρά το γεγονός πως ήταν σε καταστολή, σύμφωνα με τους καλούντες, ίσως απαντούσε ο συνοδός νοσηλευτής. Τότε ανακάλυψαν ότι τίποτε δεν συνέβαινε, η κόρη τους δεν είχε τραυματιστεί και αντίθετα βρισκόταν στο σπίτι της. Ο συναγερμός έληξε! Η οικογένεια απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της για να καταγγείλει την υπόθεση.
 
Όταν οι δράστες συνειδητοποίησαν ότι η οικογένεια δεν είχε πέσει στην «παγίδα», επικοινώνησαν ξανά το ίδιο βράδυ. Αρχισαν να τους απειλούν ευθέως, λέγοντας ότι ξέρουν πού μένουν και πως θα έπαιρναν το ποσό με τα όπλα τους.
 
Γλίτωσε την ενέδρα στο παρά πέντε
 
Θύματα προσπάθειας εξαπάτησης έπεσαν και οι γονείς του Γιώργου Παπαδόπουλου. Όπως τόνισε: «Πριν από μερικούς μήνες στις 03.30 κάποιος τηλεφώνησε στο σπίτι των γονιών μου λέγοντας στη μητέρα μου πως είναι από το Ασκληπιείο Βούλας, ότι βρισκόμουν εκεί σοβαρά τραυματισμένος και πως θα μεταφερόμουν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για μεταμόσχευση καρδιάς. Για να γίνει όμως η “αγορά” του μοσχεύματος, θα έπρεπε να δώσει σε κάποιον που θα ερχόταν σπίτι περίπου 3.000 ευρώ ως προκαταβολή». Αμέσως η γυναίκα ξεκίνησε να τηλεφωνεί σε συγγενείς και φίλους ζητώντας χρήματα. Ωστόσο για «καλή της τύχη» τη στιγμή εκείνη μπήκε στο σπίτι ο γιος της. Εκτιμάται πως οι δράστες της είχαν στήσει ενέδρα στο πλησιέστερο ΑΤΜ για να τη ληστέψουν.
 
Εκτρεπόμενες κλήσεις μάλλον από καρτοτηλέφωνο
 
Στην υπόθεση των «τρομοκρατικών τηλεφωνημάτων» των απατεώνων εντυπωσιακό είναι το ότι τα τηλέφωνά τους δεν είχαν απόκρυψη και ότι απαντούσαν όταν τα θύματά τους καλούσαν. Αντίθετα, όταν γινόταν αντιληπτή η απάτη, όποιος τηλεφωνούσε στους ίδιους αριθμούς άκουγε την επισήμανση ότι ο αριθμός που καλούν δεν υπάρχει, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από τους αστυνομικούς που διερευνούν σχετικές καταγγελίες. Σύμφωνα με αξιωματικούς, τα Αστυνομικά Τμήματα δέχονται συχνά αναφορές από πολίτες για αγνώστους που τηλεφωνούν ζητώντας χρήματα για την αγορά μοσχεύματος που δήθεν θα χρησιμοποιηθεί σε επέμβαση συγγενούς τους, ενώ πηγές του Ασκληπιείου Βούλας ανέφεραν πως τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο, χωρίς να εμπλέκεται το νοσοκομείο.
 
Σύμφωνα με ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες, οι δράστες ενδεχομένως να χρησιμοποιούν τα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ που δείχνουν τον αριθμό τους στις συσκευές των «θυμάτων». Στη συνέχεια όταν οι ανυποψίαστοι πολίτες επικοινωνήσουν με τον αριθμό που τους έχουν δώσει οι δράστες, χτυπάει η συσκευή του καρτοτηλεφώνου και εφόσον έχουν δώσει και «εσωτερικό» απλώς ακολουθούν τη διαδικασία εκτροπής προς μια άλλη τηλεφωνική συσκευή και έτσι το θύμα μιλάει και με τον/την «αρμόδιο/α». Όταν οι δράστες υποψιαστούν ότι έχουν γίνει αντιληπτοί, τότε αφήνουν κρεμασμένο το ακουστικό στο καρτοτηλέφωνο ή απλώς δεν το κλείνουν καλά με αποτέλεσμα αν ο πολίτης επιχειρήσει εκ νέου να τηλεφωνήσει στον ίδιο αριθμό να ακούγεται η ένδειξη της βλάβης.

Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε