Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το 19,7% του πληθυσμού θα φτωχύνει – Μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά!

 Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών που ζουν σε φτωχά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) το 2009 έφτασε το 23,7%, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ:

Το 19,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από φτώχεια. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, 20,2% και 19,1% αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,4%.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέρχεται σε 38,1%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία απειλούνται από φτώχεια κατά 18,5% ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία κατά 25,1%. Επίσης τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ανά βαθμό πυκνότητας πληθυσμού είναι 32,% για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, 8,8% για τις περιοχές ενδιάμεσης πυκνότητας και 58,3% για τις αραιοκατοικημένες περιοχές.

Οι υλικές στερήσεις

Ως προς τις υλικές στερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών, το 49,2% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας, κάτω των 18 ετών δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, δεν μπορεί να πάει διακοπές και δεν έχει να φάει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Επίσης δεν έχει τηλέφωνο, τηλεόραση, ΙΧ ή θέρμανση.

Η εκτίμηση της παιδικής φτώχειας είναι χαμηλότερη από την πραγματική δεδομένου ότι οι στατιστικές έρευνες καλύπτουν ιδιωτικά νοικοκυριά και συνεπώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές παιδιά άστεγα ή παιδιά που ζουν σε ιδρύματα.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό για τις ελληνικές οικογένειες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε