Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το 2014 οι διαγωνισμοί για την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

Το 2014 οι διαγωνισμοί για την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

Το 2014 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή οι οποίες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ανατίθενται στη Νορβηγική εταιρία PGS.

Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτος σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες. Ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συμβολή των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ τόνισε ότι για όλες τις εξελίξεις ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, που υπολογίζεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Οι έρευνες θα γίνουν σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε απόσταση 100- 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Δ. Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ ως το καλοκαίρι του 2013 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες αλλά και όσων δεδομένων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.

Οι έρευνες θα γίνουν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το οποίο αντίθετα θα έχει όφελος (εκτιμάται σε 12-13 εκατ. ενδεικτικά) από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή. Το κόστος των σεισμικών ερευνών, δηλαδή η επένδυση που θα κάνει η εταιρία PGS εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι η επένδυση που απαιτείται για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις ο γεν. γραμματέας Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για έρευνες στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος και Κατάκολο) που είχαν προκηρυχθεί στις αρχές του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο-Κρήτη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε