Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για τα ειδικά μισθολόγια – Τι θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα, έχουν δοθεί στην τρόικα από την Κυριακή
– Μαχαίρι σε επιχορηγήσεις, ενοίκια κι άλλες κρατικά δαπάνες
– Αν οι δανειστές αποδεχτούν μέρος των προτάσεων θα τη… γλιτώσουν οι ένστολοι
– «Πόλεμος» για το επίδομα ετοιμότητας

10 και σήμερα έμειναν για τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να αποφύγει το «τσεκούρι» του 12% στους μισθούς 200.000 υπαλλήλων και να μην «πατήσει» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στη μάχη με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών θα κατέβει με όπλο την εξοικονόμηση 220 εκατ. ευρώ από τη μείωση κρατικών δαπανών και θα παρουσιάσει δυο σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος.

Το Μνημόνιο προβλέπει από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ φέτος και 400 το 2013.

Το αισιόδοξο σενάριο: να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ήδη κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο και έχουν κατατεθεί στην τρόικα. Αν τα μέτρα πάρουν το ΟΚ των δανειστών, δε θα γίνει καμία μείωση στους μισθούς όσων αμείβονται από τα ειδικά μισθολόγια.
Το απαισιόδοξο σενάριο: η τρόικα να αποδεχτεί μόνο ένα μέρος των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα «σωθούν» οι μισθοί των μάχιμων ένστολων (αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, λιμενικοί), ενώ θα μειωθούν οι απολαβές γιατρών, διπλωματών και δικαστικών λειτουργών. Το ποσοστό όμως θα είναι μικρότερο του 12%.

Τι προβλέπουν τα ισοδύναμα….
Το οικονομικό επιτελείο έχει βρει τα μέτρα που θα προτείνει στην τρόικα με την ελπίδα ότι θα την πείσει να μην επιμείνει στη μείωση των ειδικών μισθολογίων. Ανάμεσα στα ισοδύναμα μέτρα είναι η μείωση των επιχορηγήσεων, η περικοπή παγίων εξόδων της δημόσιας διοίκησης, η μείωση της δαπάνης για ενοίκια και περικοπές 5%, 10% και 20% σε διάφορες λειτουργικές δαπάνες.

Πήγες από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει το Έθνος, δηλώνουν ότι το υπουργείο Άμυνας έχει βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 2012 και 120 εκατ. ευρώ για το 2013, με στόχο να μη μειωθούν οι μισθοί. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η αύξηση της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες.

Πήγες του ΥΕΘΑ ανέφεραν ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου 400 εκατ. Τονίζουν δε, σύμφωνα με το Έθνος, ότι τα ισοδύναμα θα προέλθουν από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του εξοπλιστικού προγράμματος για τις αγορές που έχουν γίνει πριν από το 2005.

Εκεί όμως που θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη είναι το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας, το οποίο η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως να κοπεί. (Διαβάστε περισσότερα στο www.onalert.gr).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιδόματα ΕΔ:Ποιο είναι το πρώτο επίδομα που η τρόϊκα απαιτεί να κοπεί “εδώ και τώρα”

Ψάχνουν σωσίβιο σε ιερείς, φοιτητές και φαντάρους – Ποιες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι του Υπ.Οικονομικών για να βρεθούν χρήματα

Υπουργείο Οικονομικών: Παγώνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές – Καταργείται το μέτρο των αποδείξεων – Σε 5 δόσεις το χαράτσι της ΔΕΗ

Αγώνας δρόμου για να βρουν ισοδύναμα μέτρα μέχρι τις 24 Ιουλίου – Μάλλον τη γλιτώνουν τα ειδικά μισθολόγια – Αλλά έρχεται αύξηση της θητείας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε