Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το απόγευμα ψηφίζουν για να αποφασίσουν οι φορτηγατζήδες

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Η Ε.Ε. μας σέρνει στο δικαστήριο γιατί δεν έχουμε απελευθερώσει το επάγγελμα και η Κυβέρνηση αφήνει τους ιδιοκτήτες Δ.Χ. φορτηγών να κάνουν ό,τι θέλουν

Όλα δείχνουν ότι οι φορτηγατζήδες δεν μπορούν να τα βρουν ούτε μεταξύ τους, ενώ οι συνδικαλιστές δεν μπορύν να ελέγξουν τη βάση τους. Χθες βράδυ και αφού απέτυχαν να τα βρουν με τους εκπροσώπους των εμπόρων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και έτσι αποφάσισαν να συναντηθούν σήμερα στις πέντε το απόγευμα για να ψηφίσουν.

Στη διάρκεια της συνάντησης,χθες, διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις, με τους «σκληροπυρηνικούς» να επιμένουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με το αιτιολογικό δεν «έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα» και τους πιο ψύχραιμους να προτείνουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

Κανείς όμως δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη για την οριστική απόφαση και έτσι βρέθηκε μια άλλη λύση, δηλαδή να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει η βάση. Διευκρινίστηκε πάντως, ότι αυτή τη φορά θα στηθούν κάλπες και δεν θα ληφθεί απόφαση δια βοής, όπως την περασμένη Παρασκευή.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου που συναντήθηκαν με τους μεταφορείς, άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους.

«Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά των μεταφορέων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασσιμάτης. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και κάλεσε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους. «Παραιτούμαι από κάθε άλλη προσπάθεια συνεννόησης με τους μεταφορείς» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, κ. Βασίλης Κορκίδης. Και οι τρεις συμμετείχαν στη συνάντηση με τους μεταφορείς που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Επιμελητήριο του Πειραιά.

Οι δηλώσεις των συνδικαλιστών


Ωστόσο, ενώ φαίνεται πως όλα τείνουν προς εκτόνωση, στο Ικόνιο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με τους μεταφορείς να συμπλέκονται με τα ΜΑΤ και εκείνοι με τη σειρά τους να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Ευτυχώς, μετά από στιγμές έντασης φαίνεται πως όλα επανήλθαν στην τάξη.

Δείτε το βίντεο με τα επεισόδια στο Ικόνιο


Νωρίτερα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. που απεργούν αποφάσισαν ξαφνικά να κινηθούν και να κλείσουν την είσοδο του σταθμού λυμάτων της Μεταμόρφωσης. Όπως ήταν φυσικό επενέβησαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ καθώς δεκάδες βυτιοφόρα είχαν μπλοκάρει.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν δύο μεταφορείς -πατέρας και γιος- που συνελήφθησαν έξω από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μεταμόρφωση σε μικροεπεισόδιο μεταξύ ιδιοκτητών φορτηγών και αστυνομικών.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των δύο μεταφορέων ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης ενώ σε βάρος του πατέρα απήγγειλε επιπλέον κατηγορίες για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της Αρχής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς φέρεται να δάγκωσε στο χέρι αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Ενταση και στο λιμάνι του Πειραιά όταν περίπου 60 απεργοί αυτοκινητιστές εμπόδισαν 16 νταλίκες με ξένες πινακίδες να επιβιβαστούν στο οχηματαγωγό πλοίο (RO-RO) «Hellenic Master» και άλλα έξι φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες να εισέλθουν στο ΣΕΜΠΟ.

Αν και δήλωσαν ότι συνεχίζουν δυναμικά και πως θα αποχωρίσουν από τα μπλόκα μονάχα αν τους δεχθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οι απεργοί  ίσως συμφωνήσουν τελικά με την πρόταση των παραγόντων της αγοράς για εβδομαδιαία αναστολή των κινητοποιήσεων.

Η αγορά πλεον παρά τον εφοδιασμό των καταστημάτων με ΙΧ φορτηγά, δείχνει έντονα τα σημάδια της κόπωσης. Ράφια σε ρούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, εταιρείες δεν μπορούν να διακινήσουν προϊόντα αφού οι αποθήκες έχουν αδειάσει και είναι χαρακτηριστικό οτι σε μεγάλα πολυκαταστήματα οι παραγγελίες έχουν πάει πίσω πολλές εβδομάδες.

Παραμένουν τα μπλόκα

Την ίδια ώρα παραμένουν στα μπλόκα πάνω απο 650 φορτηγά. Βρίσκονται παραταγμένα στη Μεταμόρφωση, στα Διόδια Ελευσίνας, στην εθνική Αθηνών- Κορίνθου στο ύψος της ΠΕΤΡΟΛΑ, στα διόδια Καλαμακίου, στην Ποσειδώνος, στο ύψος της Γλυφάδας, στην Αθηνών- Σουνίου στον κόμβο Μαρκοπούλου, στη συμβολή Αλίμου και Βουλιαγμένης, στη λεωφ. Λαυρίου, στο Σχιστό και στη λεωφ. Χασιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

4 επιθέσεις τη νύχτα απ΄ τους “τραμπούκους” των εθνικών οδών

Συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο οι ιδιοκτήτες φορτηγών – Προσαγωγές στην Καβάλα

Θεσσαλονίκη: Παραμένουν τα φορτηγά στα Δυτικά της πόλης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε