weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Το Μάιο στην Αθήνα ο Ερντογάν

Το Μάιο στην Αθήνα ο Ερντογάν | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η επίσπευση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία για το ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα και τις επαφές του με την ελληνική ηγεσία. Κατά την παραμονή του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Συμφωνήθηκε επίσης να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα ο επόμενος γύρος τους να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό και πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς τοποθετείται ο Πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Οι δυο υπουργοί, συμφώνησαν και σε πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα οποία είναι τα εξής: 

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών-μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

 

2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

 

3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.

 

4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

 

5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών. 

Συνάντηση Δ. Δρούτσα με Γκιούλ και Ερντογάν 

Από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε σήμερα δεκτός ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας,ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στην Αγκυρα. 

Οι σημερινές επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τουρκική πρωτεύουσα, άνοιξαν το δρόμο για την εντατικοποίηση των Διερευνητικών Επαφών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Ο στόχος είναι ο επόμενος γύρος των Διερευνητικών Επαφών να γίνει πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στα μέσα ΜαΐουΟπως τόνισαν αξιωματούχοι, η ελληνική πλευρά έθεσε ως πλαίσιο κατά τις συνομιλίες αυτές το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική προσέγγιση των δυο χωρών. 

Επίσης, όπως τονίστηκε στις συνομιλίες, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και όλων των κρατών-μελών της συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής δημοκρατίας. Ο Δημ. Δρούτσας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μ. Μερτσάντ.

#TAGS MM