Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το Μεσολόγγι κινδυνεύει να γίνει Βενετία!

Το Μεσολόγγι κινδυνεύει να γίνει Βενετία!

Τι περιμένει την ιστορική πόλη; Ανησυχούν οι επιστήμονες!

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν αφορά μόνο εξωτικά νησιά του Ειρηνικού αλλά και το Μεσολογγι.

Η πόλη με την λιμνιθάλασσα έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μέσα στον αιώνα μας η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα σημάνει κατακλυσμό μεγάλων εκτάσεων γης, με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων.

Η άνοδος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 0,5 μέτρο και αυτό θα σημάνει άμεσα την κάλυψη με νερό τεράστιων εκτάσεων τόσο της πόλης όσο και καλλιεργειών.

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες που το Μεσολόγγι πλημμύρισε και πάλι, όταν νότιοι άνεμοι συνδυάστηκαν με υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί φουσκοθαλασσιά. Είναι μία από τις εικόνες της καθημερινότητας του τόπου αυτού, που δείχνει ότι η περιοχή αποτελεί ένα ευάλωτο οικοσύστημα. Με βάση το ερευνητικό πρόγραμμα, στο μέλλον η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού δεν απειλείται μόνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι επιστήμονες περιμένουν και περισσότερους καύσωνες.
Εχει υπολογισθεί ότι θα μειωθεί η εισροή γλυκού νερού στη λιμνοθάλασσα κατά μέσον όρο από τα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στα 42 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ το κλίμα θα γίνει ξηρότερο. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας και της αστάθειας του κλίματος (περισσότεροι καύσωνες) συνεπάγεται μείωση του διαλυμένου οξυγόνου, με σημαντική επίπτωση στην επιβίωση και αναπαραγωγή, στην ανάπτυξη και στη μετανάστευση των θαλάσσιων και λιμναίων οργανισμών. Αν και η οξυγόνωση του νερού της λιμνοθάλασσας θεωρείται ικανοποιητική- με εξαίρεση ορισμένα τμήματα τους καλοκαιρινούς μήνες-, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι μικρές τιμές διαλυμένου οξυγόνου ήταν η αιτία μαζικών θανάτων ψαριών τον Ιούλιο του 1999 σε συνθήκες άπνοιας και υψηλών θερμοκρασιών.

Η λύση που προτείνουν ειναι να συστηματοποιηθούν οι μετρήσεις των βασικών παραμέτρων και δεικτών της κατάστασης της λιμνοθάλασσας. Επίσης, να εκπονηθούν προγράμματα προστασίας από τις ανθρωπογενείς πιέσεις και προγράμματα προσαρμογής-μετριασμού των επιπτώσεων από τους κινδύνους που απειλούν τη λιμνοθάλασσα με την ευθύνη του τοπικού φορέα διαχείρισης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε