Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το Ωνάσειο απέρριψε μόσχευμα λόγω…διακοπών !

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ευθύνες στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνευμόνων του…

Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου επιρρίπτει ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμά του, καθώς όπως υποστηρίζει, το Κέντρο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα δοτών, επειδή οι γιατροί και εν γένει το προσωπικό βρισκόταν σε διακοπές το χρονικό διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Αυγούστου 2009.

Τουλάχιστον δύο ασθενείς έχασαν την ευκαιρία να λάβουν μόσχευμα που θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή, το διάστημα εκείνο, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο και απέστειλε στην υπουργό Υγείας, ζητώντας να διερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως αναφέρει «Το Έθνος», η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στην έρευνα, μετά από καταγγελίες των προέδρων του συλλόγου βαρέως καρδιοπνευμονοπαθών και του συλλόγου μεταμόσχευσης καρδιάς και φίλων της μεταμόσχευσης «Συνεχίζω».

Το Ωνάσειο απέρριψε τα μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα πέντε δοτών «λόγω αδυναμίας συγκρότησης ομάδας μεταμόσχευσης λόγω θερινών διακοπών».

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, «το Ωνάσειο παραβίασε μία εκ των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που συνεπάγεται η χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας σε μονάδα μεταμοσχεύσεων: τη διάθεση σε ετοιμότητα ομάδας λήψης οργάνων για την ανά πάσα στιγμή αξιολόγηση και λήψη διαθέσιμων μοσχευμάτων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τη διάθεση μεταμοσχευτικής ομάδας για την άμεση αξιοποίησή τους».

Από την πλευρά του, το Ωνάσειο τονίζει ότι μολονότι το αρμόδιο τμήμα του θεραπευτηρίου βρισκόταν σε άδεια από 13 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου η παρακολούθηση των ασθενών που είχαν ή επρόκειτο να μεταμοσχευθούν ήταν συνεχής.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε