Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι πάντα χρυσός – Τι έγινε στις χώρες που βρήκαν κοιτάσματα

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι πάντα χρυσός – Τι έγινε στις χώρες που βρήκαν κοιτάσματα

Πολύ συζήτηση γίνεται πλέον και στην Ελλάδα για τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στη περιοχή.Πολλοί πιστεύουν ότι ο εντοπισμός και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μας σώσει. Μπορεί.

«Οι φτωχές χώρες ονειρεύονται να βρουν πετρέλαιο, όπως ο φτωχός άνθρωπος ονειρεύεται να κερδίσει το λαχείο. Συχνά, το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς οι καινούργιοι εξαγωγείς πετρελαίου συνειδητοποιούν ότι ο θησαυρός τους πολλές φορές τους φέρνει περισσότερους μπελάδες παρά οφέλη. Ο Χουάν Πάμπλο Πέρεζ Αλφόνσο, πρώην υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, είχε πει ότι το πετρέλαιο είναι “τα κόπρανα του διαβόλου”, ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του, τότε, ο πασίγνωστος σεΐχης Αχμέντ Γιαμανί, είχε αναφωνήσει κάποτε: “Μακάρι να βρίσκαμε νερό”». (Από το ρεπορτάζ του Μάρτιν Σάντμπου, στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς).

Η ιστορία των χωρών που είχαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο,δείχνει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα ευχάριστα. Με εξαίρεση τη Νορβηγία καμία άλλη χώρα που είχε κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν ευτύχησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε