Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το ψήσιμο του οβελία – Συνταγές και βίντεο του Newsit για το πώς θα κάνουμε το καλύτερο αρνί και κοκορέτσι

Το ψήσιμο του οβελία – Συνταγές και βίντεο του Newsit για το πώς θα κάνουμε το καλύτερο αρνί και κοκορέτσι

– Με καλό καιρό σε όλη τη χώρα το ψήσιμο του οβελία
– Διαβάστε αναλυτικά τις προβλέψεις για όλη την Ελλάδα
– Συμβουλές του Newsit για το ψήσιμο του αρνιού

Ο οβελίας έχει ήδη μπει στη σούβλα, το κοκορέτσι ετοιμάζεται, τα κόκκινα αβγά είναι στολισμένα στο τραπέζι. Όλα είναι έτοιμα για την Κυριακή του Πάσχα που φέτος θα είναι ηλιόλουστη στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Το αρνί φέτος θα ψηθεί κάτω από ιδανικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα. Όλο το πρωί θα έχουμε ηλιοφάνεια αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει λίγο και ιδιαίτερα στα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες μπόρες. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγα σύννεφα το μεσημέρι στα Ηπειρωτικά.

Με τι καιρό θα ψήσουμε

– ΡΟΔΟΣ, λιακάδα και θερμοκρασία 7 έως 20 βαθμούς.
– ΠΑΡΟΣ, λιακάδα και θερμοκρασία 14 έως 16 και 17 βαθμούς.
– ΖΑΚΥΝΘΟΣ, λιακάδα και θερμοκρασία 14 έως 20 βαθμούς.
– ΓΙΑΝΝΕΝΑ, αίθριος με λίγα σύννεφα το μεσημέρι και θερμοκρασία 9 έως 19 βαθμούς.
– ΠΑΤΡΑ, λιακάδα και θερμοκρασία 11 έως 21 βαθμούς.
– ΚΑΛΑΜΑΤΑ, λιακάδα και θερμοκρασία 9 έως 20 βαθμούς.
– ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, λιακάδα με θερμοκρασία 4 έως 16 βαθμούς.
– ΒΟΛΟΣ, λιακάδα και θερμοκρασία 11 έως 18 βαθμούς όμως στο Πήλιο θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη και λίγα σύννεφα το μεσημέρι.
– ΓΥΘΕΙΟ, λιακάδα με αραιές νεφώσεις και θερμοκρασία 9 έως 22 βαθμούς.
– ΧΑΝΙΑ, αίθριος με αραιές νεφώσεις και θερμοκρασία 10 εώς 16 βαθμούς.
– ΗΡΑΚΛΕΙΟ, λιακάδα και θερμοκρασία 6 εώς 17 βαθμούς.
– ΜΥΤΙΛΗΝΗ, λιακάδα και θερμοκρασία 6 έως 17 βαθμούς.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Παρόμοιος ο καιρος και επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει με καλές συνθήκες

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Προσοχή γιατί ο καιρος γυρίζει και περιμένουμε βροχές που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι από τα Δυτικά και αργότερα θα επεκταθούν στην Κεντρική και Βόρεια χώρα. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα μας επηρρεάσει μέχρι την Πρωτομαγιά.

Διαβάστε αναλυτικά τις προβλέψεις

Ο οβελίας

Ο “πρωταγωνιστής” της ημέρας – τρώμε το κρέας του σε ανάμνηση του Αμνού του Θεού που θυσιάστηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων – είναι το αρνάκι. Για να πετύχει χρειαζόμαστε υπομονή, συνεχές και αργό γύρισμα και… καλή διάθεση.

Για το ψήσιμο του οβελία θα χρειαστούμε μία χούφτα αλάτι και πιπέρι, σπάγκο για το ράψιμο της κοιλιάς και μία χοντρή βελόνα. Η σούβλα θα μπει από την ουρά και θα βγει από το κέντρο του κεφαλιού.

Για να γίνει νόστιμο το αρνί μας το αλατοπιπερώνουμε και από μέσα και αν θέλουμε με το πινέλο της κουζίνας λαδώνουμε το αρνί μας από έξω για να κολήσει το αλάτι και το πιπέρι που θα του βάλουμε.

Την Κυριακή το πρωί ετοιμάζουμε τη φωτιά – φτιάχνουμε έναν λάκο με κάρβουνα στο μήκος του αρνιού και με πλάτος ανάλογα με τον αριθμό των αρνιών. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή και το ψήσιμο θα κρατήσει 2 με 3 ώρες, ανάλογα κι με το μέγεθος. Αρχικά γυρνάμε γρήγορα για να μην αρπάξει. Το αρνί δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά στη θράκα.

Στη συνέχεια γυρνάμε αργά για να ψηθεί καλά αλλά συνεχώς ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.

Καθώς το ψήσιμο αργεί και η όρεξη είναι “ανοιγμένη”, φροντίζουμε να έχουμε τα πασχαλινά αβγά κοντά, σαλάτα, τυριά, κρασί, τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια που θα έχουν σίγουρα ετοιμάσει οι νοικοκυρές – και φυσικά απαραίτητη είναι η μουσική και η καλή παρέα.

Για τους μερακλήδες

Ο αγαπημένος μεζές της ημέρας είναι το κοκορέτσι. Για να το φτιάξουμε θέλουμε μία μεγάλη συκωταριά καθώς και τα έντερα και τα γλυκάδια από το αρνί. Μπόλικο αλατοπίπερο και ρίγανη απαραίτητα.

Για την παρασκευή: Πλένουμε καλά τη συκωταριά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Γυρίζουμε τα έντερα ανάποδα και τα πλένουμε πολύ καλά. Περνάμε ένα ένα τα κομμάτια στη μικρή σούβλα σαν σουβλάκι – συκώτι, γλυκάδι, ξίγκι και ξανά στην ίδια σειρά – και αλατοπιπερώνουμε, ενώ ρίχνουμε και ρίγανη. Στη συνέχεια τυλίγουμε γύρω γύρω με τα έντερα και είμαστε έτοιμοι για να το ψήσουμε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε