Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το σπίτι της Κάλλας η Βίλα Σκαραμαγκά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Πατησίων 61 γνωστό ως βίλα Σκαραμαγκά στο οποίο επενέβη η αστυνομία ήταν το σπίτι της παγκοσμίου φήμης σοπράνο Μαρίας Κάλλας.

Ενα ακόμη κτίριο κόσμημα, η επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά εξαιτίας του ονόματος του στενού αδιέξοδου δρόμου που τέμνει την οδό Πατησίων, είχε γίνει άνδρο των καταληψιών τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το σπίτι της οδού Πατησίων 61 έζησε η υψίφωνος Μαρία Κάλλας όταν το 1937 μετά  το χωρισμό των γονιών της ήρθε στην Αθήνα και έμεινε με τη μητέρα της και τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη.

Την πολυκατοικία Παπαλεονάρδου  έχτισε το 1925 ο αρχιτέκτωνας Κωνσταντίνος Κιτσίκης με με μορφολογικές επιρροές του ευρωπαϊκού ρυθμού Αρ Νουβό της εποχής εκείνης.

Η οικία Μαρίας Κάλλας έχει χαρακτηρισθεί από το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Το κτίριο ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) από το 1950. Στο παρλεθόν έγινε μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων το ΝΑΤ δεν προχώρησε στην αναπαλαίωση με αποτέλεσμα το σπίτι της Κάλλας να εγκαταλειφθεί και να ρημάξει.

Τα τελευταία χρόνια η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου καταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές και από τότε έγινε γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά ακολουθώντας τη μοίρα της βιλας Αμαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΑΜΑΛΙΑ

Το απόγευμα της Τετάρτης, 9/1/2013 η αστυνομία μετά την νέα επέμβαση στη βίλα Αμαλία έκανε επέμβαση και στη βίλα Σκαραμαγκά όπου τερμάτισε τις καταλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεκάδες αντιεξουσιαστές έξω από το Πολυτεχνείο – Νεα επιχείρηση της αστυνομίας στην κατάληψη Σκαραμαγκά

 Βίλα Αμαλία: Από την εποχή των “χαστουκιών” στην εποχή των “καταληψιών”

Έληξε η κατάληψη στη βίλα Αμαλία μετά την επέμβαση ΕΚΑΜ και ΜΑΤ

Εισβολή αστυνομικών στη “Βίλα Αμαλία” 

Τέλος εποχής μετά απο 22 χρόνια για την κατάληψη στη Βίλα Αμαλία – Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από όσα βρήκε μέσα η αστυνομία 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε