Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το θέατρο πάει στην Περιφέρεια – Με την στήριξη του ΟΠΑΠ – Αναλυτικό πρόγραμμα

Θεατρικές παραστάσεις που ήδη έχουν σημειώσει επιτυχία στην Αθήνα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και το θεατρόφιλο κοινό της Περιφέρειας στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαίου, χάρη σε μια νέα μεγάλη πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Πρόκειται για ένα «ταξίδι» σε πόλεις της Ελλάδας, εννέα επιλεγμένων θεατρικών παραστάσεων οι οποίες διακρίθηκαν για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές προτάσεις και προσεγγίσεις.

Την μεταφορά και το ανέβασμα των παραστάσεων στην Περιφέρεια, στηρίζει η ΟΠΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης για τον Πολιτισμό, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των εξόδων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας να δει και να γνωρίσει το έργο νέων δημιουργών, είτε με δωρεάν είσοδο, είτε με εισιτήριο το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Τα θεατρικά έργα που επελέγησαν σ’ αυτή τη φάση, οι συντελεστές τους, η θεματογραφία τους, καθώς και κάποιες από τις πόλεις στις οποίες προγραμματίζεται να δοθούν παραστάσεις, έχουν ως εξής:

«Εγώ ελπίζω να τη βολέψω», του Βασίλη Μαυρογεωργίου, Αστική μη κερδοσκοπική “Motus terrae”

Η παράσταση «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίου του Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα. «Ο Ιταλός δάσκαλος συγκέντρωσε τις ξεκαρδιστικές μα και καυστικές εκθέσεις των μαθητών του από την τάξη του δημοτικού. Πέντε νεαροί ηθοποιοί στο ρόλο των μαθητών του δημοτικού σχολείου, μας ταξιδεύουν από την ξεκαρδιστική αφέλεια των παιδικών τους χρόνων στην ακόμα πιο ξεκαρδιστική ενηλικίωσή τους».
Η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για δύο χρονιές στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και συνέχισε την πορεία της στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο «Εγνατία» για ένα μήνα και για μερικές παραστάσεις στην Κύπρο. Η επιμέλεια της κίνησης και οι χορογραφίες έγιναν από την Αγγελική Στελλάτου. Η μουσική σύνθεση της παράστασης αλλά και η μουσική επιμέλεια έγινε απ’ τον Λαέρτη Μαλκότση ο οποίος βασίστηκε σε κλασικά ιταλικά μοτίβα.

«Χωρίς Μουσική», του Κώστα Γάκη, Αστική μη κερδοσκοπική “Θέσις”

Πρόκειται για μια διαφορετική παράσταση μεταξύ πρόζας και μουσικής με τη μουσική να βρίσκεται στον πυρήνα του έργου. «Το κοινό ταξιδεύει με τη μουσική και αμέσως επιστρέφει στην σκληρότητα της πραγματικότητας. Η περιπέτεια ενός πιανίστα που αρνείται να συνθέσει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας του αντιτιθέμενος στο απολυταρχικό της καθεστώς με συνέπεια την εξορία του σε έναν έρημο Φάρο είναι απλοϊκή όσο και συγκινητική ανάλαφρα δοσμένη όσο και πολιτικά ενημερωμένη».
Τη σκηνοθεσία και τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Γάκης και τα σκηνικά η Νίκη Τριανταφυλλίδη. Μετά από μια πετυχημένη διαδρομή από το Φεβρουάριο του 2008 στη Θύρα Τέχνης, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης η παράσταση προτίθεται να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα (μεταξύ αυτών: Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Βόλο, Λάρισα, Αγρίνιο Λαμία, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Πάτρα, Κόρινθο, Λουτράκι, Ναύπλιο, Ζαχάρω, Χανιά, Ηράκλειο, Ικαρία και Σίφνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αντικατάστασης κάποιων προορισμών (π.χ. τα νησιά) …καιρού μη επιτρέποντος.

«Ο Γλάρος» του Τσέχωφ, Εταιρεία θεάτρου PEQUOD

Η παράσταση, βασισμένη στο έργο του Τσέχωφ «Ο Γλάρος» προσπαθεί να καταργήσει την απόσταση ανάμεσα στους θεατές και τους ηθοποιούς. Για αυτό το λόγο ο χώρος της σκηνικής δράσης είναι ενιαίος και επιτρέπει σε ηθοποιούς και θεατές να αφομοιωθούν. «Η επιλογή του έργου έχει να κάνει με το ίδιο το θέμα που πραγματεύεται ο «Γλάρος»: την αγωνία για το καινούργιο, τις νέες φόρμες, το αυθεντικό».
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, την σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια ο Νίκος Κόνιαρης και τη μετάφραση η Ξένια Καλογεροπούλου.

«Η Πέτρα της Υπομονής», του Γιώργου Νανούρη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Λυκόφως»

Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ατίκ Ραχίμι (βραβευμένο με Goncourt το 2008, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας). «Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της.. Σε αυτό το παραλήρημα αποφασίζει να του φανερώσει και το μεγάλο της μυστικό και τότε ο άντρας της γίνεται για αυτήν η πέτρα της υπομονής».
Ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, λόγω της αποδοχής του κόσμου αλλά της σημαντικότητας του έργου, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις παραστάσεις αλλά και τη μεταφορά του έργου σε πόλεις της Ελλάδας όπως Χανιά,  Πάτρα,  Λάρισα,  Κέρκυρα,   Κοζάνη,   Πάτμο, Πάρο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σύρος, κ.α.

«ΜΑΜΑ ΕLΛΑΔΑ 2», του Γιάννη Σαρακατσάνη, Θεατρική Ομάδα «AbOvo»

Οι AbΟvo, ένας από τους πιο δραστήριους και πιο αναγνωρισμένους νεανικούς θιάσους της Αθήνας, παρουσιάζει την παράσταση «Μαμά Ελλάδα 2», την πολιτική κωμωδία που σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σαρακατσάνη, πέρα από τις καλές κριτικές και την επιτυχημένη διετή της πορεία, έγινε και σημείο αναφοράς για τη χώρα μας στα ξένα ΜΜΕ. «Μοντέρνα επιθεώρηση με ήθος, ύφος και συγκεκριμένη άποψη, επαγγελματισμό στην εκτέλεση και φοιτητική ελαφρότητα στη διάθεση… Αβίαστο γέλιο, με τη σφραγίδα μιας ομάδας νέων δημιουργών…»
Το «ΜΑΜΑ ΕLΛΑΔΑ2», σχεδιάζεται να ταξιδέψει σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας όπως, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, Καλαμάτα, Λαμία, Ηράκλειο, Χαλκίδα, Καβάλα.

«Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα» της Γεωργίας Μαυραγάνη, Θεατρική Ομάδα «ΧΑΠΙ ΕΝΤ»

Ένα επιτυχημένο bar- theatre- performance από τον θεατρικό φορέα “Χάπι Έντ” το οποίο ξεκίνησε για δύο παραστάσεις και παίχτηκε τρείς σεζόν. Πρόκειται για μια ιστορία με αφορμή το διήγημα «Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι με τίτλο «Ο ελέφαντας εξαφανίζεται». Η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Μαυραγάνη και η μουσική του Μάνου Ροβίθη. «Στο δρόμο για τη δουλειά συναντάς τυχαία το 100% τέλειο κορίτσι για σένα. Θα της μιλήσεις; Θα τη σταματήσεις; Ή μήπως θα την αφήσεις να φύγει;.. Όσο και αν λογικά μέσα μας λέμε ότι το 100% τέλειο ταίρι είναι μια ουτοπία κανείς ποτέ δεν παύει να ελπίζει σ’ αυτήν».
Η παράσταση θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας όπως: Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πρέβεζα, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Σέρρες, Βόλο.

«Μην παίζεις με τα χώματα», της Σοφίας Καραγιάννη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «GAFF»

Είναι η πρώτη θεατρική δουλειά της εταιρείας “gaff” με τίτλο «Μην παίζεις με τα χώματα». Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό θέαμα, με άξονα τρεις προσωπικές ιστορίες γυναικών, που μέσα από το ταξίδι στις παιδικές τους μνήμες, αντικρίζουν το παρόν τους. «Τρείς γυναικείοι θεατρικοί μονόλογοι επί σκηνής, βαθιά υπαρξιακοί, «εξοντωτικά» ανθρώπινοι… Το έργο μιλάει για την απώλεια: των αγαπημένων μας, της ζωής, του χρόνου..».
Το πρώτο ανέβασμα, έγινε στις 10 Μαρτίου 2010 στο θέατρο Βασιλάκου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στοιχείο που συντέλεσε και στην απόφαση της ομάδας να συνεχίσει και αυτή την χειμερινή περίοδο σε νέα στέγη και μετά το τέλος των παραστάσεων, να ταξιδέψει στην Περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Βόλο, Ναύπλιο, Πάτρα, Βέροια, Ιωάννινα, Σάμος, Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη).

«Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» της Μάνιας Παπαδημητρίου. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Familia»

Είναι ένα έργο βασισμένο στα ημερολόγια και τα e-mails της Rachel Corrie που επιμελήθηκαν οι Alan Rickman και Katharine Viner. «Η 23χρονη ακτιβίστρια βρέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003. Στην προσπάθεια της να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός σπιτιού παλαιστινίου πολίτη καταπλακώθηκε από μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού». Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Royal Court Theater του Λονδίνου το 2005 και έκτοτε σε πολλά θέατρα της Αγγλίας και της Αμερικής, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως. Το έργο τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσμο. «Εκπληκτική ερμηνεία από την Δήμητρα Σύρου και αριστοτεχνική, λιτή και χωρίς τίποτα το περιττό, σκηνοθεσία από την Μάνια Παπαδημητρίου σε μια θαυμάσια παράσταση για την ζωή και τον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας… Μια από τις καλύτερες στιγμές του πολιτικού θεάτρου στην Ελλάδα.» Η εταιρεία Familia θα μεταφέρει την παράσταση, σε πόλεις ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Σέρρες, Κοζάνη, Λαμία, Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Ρόδος, Κως, Χίος, Μυτιλήνη, Σάμος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Αίγινα, Σαλαμίνα).

«Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες», του Γιάννη Καλαβριανού, Εταιρεία Θεάτρου «SFORARIS»

Η παράσταση «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες» βασίζεται σε ένα καθαρά ελληνικό θέμα, τις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών σε στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, που συναντώνται με διάφορες παραλλαγές τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Παραλογές είναι πολύστιχα αφηγηματικά τραγούδια, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Παρουσιάζουν έντονο παραμυθικοεξωλογικό στοιχείο, γρήγορα διήγηση με χρονικά χάσματα και έντονη δραματικότητα. «Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον».
Τον φετινό χειμώνα, οι ηθοποιοί και οι άλλοι συνεργάτες της παράστασης, αποφάσισαν, παράλληλα με τις παραστάσεις που θα δίνονται στην Αθήνα, να να επισκέπτονται ακριτικές ή νησιωτικές πόλεις από τις οποίες τέτοια περίοδο απουσιάζει κάθε καλλιτεχνική κίνηση.

Η μεταφορά των παραστάσεων στην Περιφέρεια έχει ήδη αρχίσει.

Για το μήνα Ιανουάριο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1. «Ο Γλάρος»
26 – 27/01/ 2011: Κέρκυρα (Δημοτικό θέατρο Κέρκυρας)
28/01/2011: Πρέβεζα (Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας/ Κάστρο Αγ. Ανδρέα)

2. «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω»
23/01/2011: (Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πρεβέζης- Δύο παραστάσεις)
28-29-30/01 2011: Βόλος (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου)

3. «Χωρίς Μουσική»
12 -13/01/2011: Ναύπλιο (Δημοτικό Θέατρο Τριανόν)
14/01/2011: Ζαχάρω – Δωρεάν είσοδος (Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου, Σύλλογος Φιλοπρόοδων)

4. «Μην παίζεις με τα χώματα»
27/01/2011: Αμαλιάδα (Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο)
28 –29 –30/01/2011: Πάτρα (Θέατρο Λιθογραφείον)

5. «Το όνομα μου είναι Rachel Corrie»
12-13-14/01/2011: Ηράκλειο Κρήτης (Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου)
19/01/2011:Πρέβεζα (Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, Κάστρο Αγίου Ανδρέα)
20/01/2011:Πρέβεζα – Δωρεάν είσοδος (Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, Κάστρο Αγίου Ανδρέα)

6. «Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες»
14 -01/01/2011: Κοζάνη (Θεατροδρόμιο)
21-22/01/2011: Ναύπλιο (Δημοτικό Θέατρο – Τριανόν)
26/01/2011: Βόλος (Θέατρο παλιάς Ηλεκτρικής)

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε