Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το Θρακικό Πέλαγος, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο χελωνών…

Το Θρακικό Πέλαγος, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο χελωνών…

Kάθε χρόνο χάνονται 400 χελώνες, ενώ μόνο  ένα, σε κάθε 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται,  επιβιώνει….

Το τελευταίο δίμηνο 15 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές στις ακτές της Αλεξανδρούπολης, εκ των οποίων δύο, βρέθηκαν μέσα σε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα.

Οι περισσότερες χελώνες φέρουν τραύματα στο σώμα και εκτιμάται ότι χτυπήθηκαν από ταχύπλοα σκάφη, ενώ άλλες μπλέχτηκαν στα δίχτυα των ψαράδων.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του Ελληνικού Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», κ. Π. Τσάρος, δήλωσε ότι «κάθε χρόνο χάνονται 300-400 χελώνες στις ελληνικές θάλασσες, ενώ μόνο ένα σε κάθε 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται επιβιώνει».

«Πέρυσι είχαμε 11 χελώνες νεκρές στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης μέχρι τη Μάκρη, ενώ πρόσφατα μας ήρθε μία χελώνα με σπασμένο σαγόνι από την Ξάνθη. Οι ψαράδες εκεί και οι κάτοχοι ταχύπλοων πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί» τόνισε ο κ. Τσάρος.

Οι καρέτα-καρέτα είναι είδος υπό προστασία, καθώς από τις 50,000 που υπήρχαν τον προηγούμενο αιώνα, έμειναν μόλις 4,000 σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα μεγάλο ποσοστό των χελωνών καρέτα-καρέτα, επιλέγει τις ελληνικές ακτές για να γεννήσει τα αβγά του, με σημείο αναφοράς τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο.

«Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Θέλουν ηρεμία και ένα καθαρό περιβάλλον, τους ενοχλεί ιδιαίτερα η ανθρώπινη παρουσία, γι’ αυτό και συνιστούμε σε όσους έρθουν σε επαφή μαζί τους να τις αφήνουν ήσυχες, ενώ πρέπει να ενημερώνουν το Κέντρο μας αν βρουν μία νεκρή ή τραυματισμένη» πρόσθεσε ο κ. Τσάρος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε