Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τώρα ψάχνουν τον κ. Siemens – Ούτε ένταλμα σύλληψης δεν έχει εκδοθεί

Τον δρόμο που χάραξε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της γερµανικής εταιρείας στην Ελλάδα Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος εξαφανίστηκε.

Ο πρώην πρόεδρος της Siemens στην Ελλάδα δεν εµφανίστηκε στο Αστυνοµικό Τµήµα της Πάρου, όπου διέµενε σε σπίτι στην περιοχή Δρυός, το οποίο είχε αγοράσει από την περίοδο που ήταν εν ενεργεία στέλεχος της εταιρείας στη χώρα µας.

Εισαγγελέας εφετών ανέλαβε να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαφυγή του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens. Ο εισαγγελέας αναζητά ευθύνες σε κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον 60χρονο κατηγορούμενο στην υπόθεση.

Για ακόμα μοα φορά ετεροχρονισµένα οι διωκτικές αρχές σήµαναν συναγερµό για την εξαφάνιση του κατηγορουµένου και αφού προηγουµένως η υπόθεση της παραβίασης των περιοριστικών του όρων είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή.

Ευθείες βολές στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Σήφης Βαλυράκης, για τη διαφυγή στο εξωτερικό του Β. Γιουνγκ, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens A.E. και μέλους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρείας Siemens A.G.

Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens, έριξε την ευθύνη στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση και μίλησε ανοιχτά για «σκάνδαλο δικαστικής συγκάλυψης», ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν φέρουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί Χ. Καστανίδης και Χρ. Παπουτσής. «Και η Νικολακέα έχει ευθύνη, όλοι οι ανακριτές έχουν ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλυράκης.

Η Εξεταστική Επιτροπή σήμερα απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκο, τους Εφέτες – Ειδικούς Ανακριτές Ι. Φιοράκη, Ν. Πιπιλίγκα και την Μ. Νικολακέα, με κοινοποίηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ζητώντας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την διαφυγή του μάρτυρα στο εξωτερικό και να ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γιουκγκ με αίτηση του προς τον Εισαγγελέα Εφετών στις 18-1-2010, είχε παραδεχθεί τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από στελέχη της Siemens.

Το θέμα της διαφυγής Γιουκγκ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θαν. Παφίλη «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην Κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη. Με δεδομένο ότι ο Γιουνγκ έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο και ότι του είχε αφαιρεθεί η άδεια εξόδου από την Ελλάδα, η Κυβέρνηση όφειλε να εξασφαλίσει τη μη διαφυγή του». Πληροφορίες αναφέρουν πως ευθύνες όχι μόνο η Δικαιοσύνη αλλά και στην Κυβέρνηση αναγνώρισαν όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής, δηλαδή και του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας μίλησε για φυγάδευση του Β. Γιουνγκ. «Δεν ξέρω αν φταίνε οι φύλακες του νόμου ή οι δικαστές που όφειλαν να προστατεύουν την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης, δηλαδή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Φαίνεται πως η άσκηση ποινικής δίωξης για σύσταση οργανωμένου εγκλήματος είχε ξεχωριστό χαρακτήρα για τον Γιουνγκ… Ήταν κάτι που το φοβόταν!

Ενόψει της κλήσης του για την αυτή τη νέα κατηγορία του φυγαδεύτηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.
«Κάποιοι είχαν συμφέρον να τον αποσύρουν. Ο κύριος απέδρασε, φυγαδεύτηκε, κάποιοι διευκόλυναν την έξοδο του από τη χώρα. Κάποιοι ολιγώρησαν. Δεν είναι απλοί αστυνομικοί αλλά κάποιοι υπουργοί. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια ευαισθησία με εκείνη όταν είχε δραπετεύσει ο Μ. Χριστοφοράκος και να αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι έχει τη διάθεση να ματώσει».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε