Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Τουρκικά ελικόπτερα πάνω από τα Ίμια – Επικίνδυνη πρόκληση – Σε εξέλιξη ελληνική επιχείρηση στην περιοχή

Ίμια

– Μόλις 100 πόδια πάνω από τα Ίμια πέταξε το πρώτο ελικόπτερο
– Λίγη ώρα αργότερα η πρόκληση επαναλήφθηκε
– Διπλή τουρκική πρόκληση με ανακοινώσεις και ελικόπτερα
– Ενώ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος πάει στη Θράκη τα “γεράκια” προκαλούν

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι. Την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή είναι σε εξέλιξη άσκηση του Λιμενικού στέλνουν ελικόπτερο να πετάξει ξυστά πάνω από τα Ίμια.

Το ελικόπτερο τύπου AB-412 το οποίο δεν παραβίασε απλά τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά φρόντισε να πετάξει μόλις 30 μέτρα πάνω από τα Ίμια, μια περιοχή η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα όρια της σύρραξης.

Η πρώτη παραβίαση έγινε ένα λεπτό πριν τις οκτώ, ένα ακόμη ελικόπτερο ωστόσο προχώρησε σε νέα παραβίαση στις 09:41 πετώντας αυτή τη φορά στα 800 πόδια πάνω από τα Ίμια.

Σύμφωνα με το OnAlert το ελικόπτερο παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του ελληνικού Λιμενικού στην περιοχή.

Το Λιμενικό Σώμα επιχειρεί στην περιοχή λόγω του ναυαγίου ξύλινου σκάφους νότια και ανατολικά της Καλόλιμνου.

Οι Τούρκοι προφανώς επέλεξαν με την πτήση του δικού τους ελικοπτέρου να κάνουν… επίδειξη σημαίας, καθώς είναι γνωστό πως διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή των ανατολικών μας συνόρων για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι επιλέγει για ακόμη μια φορά την ένταση. Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται στην Ελλάδα, τα “γεράκια” στην άλλη πλευρά του Αιγαίου κάνουν κινήσεις κάθε άλλο παρά διπλωματικές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε την πρώτη κίνηση αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα διεξαγωγής άσκησης στη Ρόδο και αμέσως μετά έρχεται η προκλητική εμφάνιση του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια και μάλιστα σε ύψος μόλις 100 ποδών.

Οι Τούρκοι επιλέγουν να τραβήξουν το σχοινί λόγω της κοινής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία “Μέδουσα” η οποία στέλνει σαφές μήνυμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα επαναφέρουν με σαφή τρόπο τις πάγιες διεκδικήσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν και έρευνες εντοπισμού και διάσωσης στο Αιγαίο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις