weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα είναι κλειστά τα αεροδρόμια

ΦΩΤΟ REUTERS

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την παντελή σχεδόν έλλειψη αερομεταφορών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης που συνεχίζει να εκλύεται από ηφαίστειο της Ισλανδίας και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να ταξιδέψουν, εκατοντάδες αεροπλάνα είναι καθηλωμένα στα αεροδρόμια, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν κλείσει, ενώ το συνολικό κόστος της ζημιάς για το τομέα των αερομεταφορών, υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθημερινά.

 Η ηφαιστειακή στάχτη δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι άλλες αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, αν χρειαστεί. Το ηφαιστειακό νέφος, πάντως, βρίσκεται στη γειτονιά μας, καθώς πολλά αεροδρόμια της Ιταλίας έχουν κλείσει, ενώ για αύριο έχουν ανασταλεί και οι πτήσεις προς το Βελιγράδι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την Ελλάδα, πτήσεις εξωτερικού πραγματοποιούνται μόνο για τη Μεσόγειο, δηλαδή, Αλβανία, Τουρκία, Ισπανία, Κύπρο, Μέση Ανατολή και Αφρικανικές χώρες.

Από την Τετάρτη το πρωί η ηφαιστειακή σκόνη που βγήκε από το ηφαίστειο της Ισλανδίας έχει καλύψει την Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Πολωνία και έχει ήδη φτάσει στα Βαλκάνια. Το Newsit επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντέρε ο οποίος μας είπε πως είναι πολύ απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού οι άνεμοι που πνέουν αυτή την στιγμή στην Ευρώπη δεν “σπρώχνουν” τη σκόνη προς τη χώρα μας αλλά προς την Πολωνία και την Ρωσία.

«Τουλάχιστον 24 ώρες ακόμη»

Τα προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας του νέφους της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας στον ουρανό της Ευρώπης θα συνεχισθούν για τουλάχιστον 24 ώρες, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική υπηρεσία ελέγχου (Eurocontrol).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις πολιτικών αεροσκαφών στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, αλλά πραγματοποιούνται πτήσεις στη νότια Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, της νότιας Βαλκανικής, της νότιας Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα παραμείνει και οι επιπτώσεις του θα συνεχισθούν για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, από τις 22.000 πτήσεις που πραγματοποιούνται υπό κανονικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, σήμερα ματαιώθηκαν οι 16.000.

Η ένωση διαχειριστών της εναέριας κυκλοφορίας Canso πάντως προειδοποίησε χθες για διαταραχές αρκετών ημερών.
«Οι επιπτώσεις του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για αρκετές ημέρες», ανέφερε η Canso, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Επιπτώσεις στην υγεία

Την ίδια στιγμή, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές. Περίπου το ένα τέταρτο της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν «πιο επικίνδυνα» για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες.

«Τα σωματίδια το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα. Το μικρόν είναι μονάδα μέτρησης ίση με ένα χιλιοστό του χιλιοστόμετρου.

«Η ανάλυση της τέφρας είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα εκτιμούμε πως περίπου το 25% των σωματιδίων είναι μικρότερα από 10 μικρά», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία πάντως διευκρινίζεται ότι δε θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις. Για αυτό και τους συστήνεται να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση. «Αν βρίσκονται έξω και παρατηρήσουν ότι ο λαιμός και οι πνεύμονές τους έχουν ερεθιστεί, η μύτη τους τρέχει και τα μάτια τους τσούζουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες πτήσεις ακυρώνονται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Συνεχίζεται το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Ζημιές εκατομμυρίων στις αεροπορικές εταιρείες λόγω ηφαιστείου! 

Νοίκιασε ταξί από το Οσλο για τις Βρυξέλλες για ν’ αποφύγει την ηφαιστειακή τέφρα! 

ΠΟΥ: Κίνδυνος για την υγεία αν η σκόνη κατακαθίσει

Πως να αποζημιωθείτε όταν ακυρωθεί η πτήση σας

Με… λεωφορείο από την Ιταλία θα επιστρέψει στη Γερμανία η Μέρκελ 

Ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη Μαδρίτη οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών

#TAGS MM