Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκικές “κρουαζιέρες”- Γαλλογερμανικές “αερομαχίες”

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ο Νικολά ρώτησε το Γιώργο πότε θα πάρει τις φρεγάτες, η Άγκελα τι θα γίνει με τα υποβρύχια και ο Μπαράκ τι θα αγοράσει από τα αμερικανικά οπλικά συστήματα

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις απανωτές προκλήσεις των Τούρκων με πλοία και αεροπλάνα στο Αιγαίο φτιάχνουν εύκολα μια θεωρία συνωμοσίας, που μπορεί να μην είναι … ακριβώς συνωμοσία
Η πάγια τακτική της Τουρκίας να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τις απαιτήσεις των “μεγάλων δυνάμεων” για την αγορά όπλων.
Για τους μεγάλους ωστόσο είναι απαραίτητη η πώληση όπλων για τη στήριξη της βαριάς τους βιομηχανίας.
Η Ελλάδα λοιπόν προστρέχει στους μεγάλους για βοήθεια και φυσικά αφού η τακτική των κρατών σε οικονομικό επίπεδο ακολουθεί αυτή των τραπεζών το… δάνειο που ζητάμε έχει και το ανάλογο επιτόκιο.
Σε επίπεδο οικονομίας χωρών το επιτόκιο μεταφράζεται σε ανταπόδοση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα που προστρέχει.
Έτσι μια ματιά στον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα αρκεί για να δει κανείς που παίζεται το παιχνίδι και μεταξύ ποιων χωρών.
Παραγγελίες και υποψήφιοι πωλητές
Ναυτικό:


6 Φρεγάτες. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διακρατικές συνομιλίες για την αγορά των φρεγατών που το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας δεν πήρε λόγω οικονομικών περικοπών.

Αεροπορία:

40+ αεροσκάφη . Θεωρείται δεδομένο ότι η επόμενη αγορά της Ελλάδας θα είναι αεροσκάφη 4ης γενιάς για να κλείσει το χάσμα με την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Υποψήφια είναι πρωτίστως για πολιτικούς λόγους τα Eurofighter της Γερμανικής, Βρετανικής, Ιταλικής και Ισπανικής κοινοπραξίας όπου τη μερίδα του λέοντος έχει η Γερμανία. Στη δεύτερη θέση έρχονται τα γαλλικά Rafale επίσης υψηλού επιπέδου και αναλόγου κόστους αεροσκάφη με οπλικά συστήματα γνώριμα στους Έλληνες πιλότους.
Κάπου εδώ λοιπόν αρχίζει να φαίνεται και η πρώτη γαλλογερμανική μάχη.
Η δεύτερη μάχη είναι στο … έδαφος
Στρατός Ξηράς:


84.000 βλήματα αρμάτων, 84 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, εκατοντάδες οχήματα γενικής χρήσης, αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς και αυτοκινούμενα πυροβόλα είναι η επόμενη παραγγελία του στρατού που μπορεί να μοιραστεί μεταξύ γαλλικών και γερμανικών εργοστασίων και έτσι οι δύο χώρες βρίσκονται διαρκώς στα… χαρακώματα.
Από τις άμεσες και γνωστές ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων η μόνη χώρα που… λείπει είναι οι ΗΠΑ.
Άραγε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια;
Ο “αμερικανικός δάκτυλος” είναι αγαπημένο θέμα συζήτησης στη χώρα μας ωστόσο αυτή τη φορά οι ΗΠΑ (στο προσκήνιο τουλάχιστον) δεν έχουν να λαμβάνουν. Μήπως θέλουν όμως;
Ο ρόλος της Τουρκίας σε όλο αυτό το παιχνίδι ποιος είναι;
Οι σχεδόν 2.000 παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι 13 “κρουαζιέρες” πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο και οι μόνιμες παρενοχλήσεις μέσων την Frontex από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούν;

“Τσεκάρουν” οι Τούρκοι τα αντανακλαστικά; Επί τόσους μήνες;
Είναι μπλόφα η έκκληση Ερντογάν για περιορισμό των εξοπλισμών; Παίζει παιχνίδι για λογαριασμό όσων θέλουν να υπενθυμίσουν στην Ελλάδα ότι οι εξοπλισμοί είνβαι μονόδρομος για κείνη;
Βρήκαν ευκαιρία οι Τούρκοι εν μέσω οικονομικής κρίσης να ενισχύσουν την παρουσίας τους στο Αιγαίο;
Θεωρίες πολλές. Όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις και όταν τα νομίσματα είναι πολλά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλουν να μας σύρουν σε “θερμό επεισόδιο;”
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε