Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Τουρκοκύπριοι και Τουρκία θα επωφεληθούν από την επιστροφή της Αμμοχώστου”

Το τρίπτυχο των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά την τοποθετεί ένα βήμα μπροστά και αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος , Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά σημείωσε ότι μέχρι σήμερα τόσο η Τουρκία όσο και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις αυτές.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση προσφύγων της Αμμοχώστου στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις και, “παρά το ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κρέμεται από μια κλωστή”, θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να υλοποιηθεί το όραμα της λύσης.

Επεσήμανε ότι “προεξάρχουσα θέση” κατέχει στο πακέτο προτάσεων και το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, όπου καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοεί την παράδοση από την Τουρκία της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη.

Στόχος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση της πόλης και η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και πρόσθεσε ότι “μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά”.

Η πρόταση, ταυτόχρονα με την αποκατάσταση της πόλης, περιλαμβάνει το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

 “Με μια τέτοια εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα έχει, επίσης, να επωφεληθεί αφού μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει, εκ των πραγμάτων, ώθηση και στην ενταξιακή της πορείας, αφού θα ανοίξουν διαπραγματευτικά κεφάλαια από αυτά που σήμερα είναι παγωμένα”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους Αμμοχωστιανούς ότι θα συνεχίσει να προβάλλει με την ίδια ένταση και πάθος σε όλες ανεξαίρετα τις συναντήσεις του με παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής το ζήτημα της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι “για μένα, αυτό αποτελεί δέσμευση και ακλόνητη υπόσχεση προς όλους εσάς”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε