Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τρέχουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών

– Αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
– Άρον άρον για γονικές παροχές
– Τουλάχιστον 40.000 ευρώ επιπλέον για μεταβίβαση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου

 Την “Ανοιξη μέσα στο Χειμώνα” θα φέρει η αύξηση αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα ακολουθήσει παρατεταμένη περίοδος “παγετώνα” στις πωλήσεις ακινήτων.

Αυτό εκτιμούν κύκλοι της αγοράς που βλέπουν το χαράτσι στην φορολόγηση από την αύξηση των αντικειμενικών να οδηγεί πολλούς ενδιαφερόμενους στην αγορά πρώτης κατοικίας.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών  θα φέρει λένε οι μεσίτες κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 6% στο κόστος αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για ένα ακίνητο των 350.000 (δηλαδή ένα μεγάλο διαμέρισμα) θα κοστίζει περίπου 20.000 επιπλέον.

Ήδη σύμφωνα με τον κ. Π.Καψιμάλη πρόεδρο της ένωσης κατασκευαστών πολλοί επίδοξοι αγοραστές ψάχνουν να βρουν ακίνητο ωστόσο η αγορά ακόμα δεν έχει έστω και προσωρινά ανακάμψει όπως λέει “ίσως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις νέες αντικειμενικές κάποιοι να θελήσουν να αγοράσουν ώστε να μην επιβαρυνθούν από το νέο έτος”. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως μέσω του πρόεδρου τους Στρ. Παραδιά μιλούν για αύξηση, κυρίως, στις μεταβιβάσεις από γονείς σε τέκνα  και όχι σε αγοραπωλησίες.

Οι μεσίτες θεωρούν πως για να είναι τίμιο το μέτρο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει ταυτόχρονα να πέσει ο φόρος μεταβίβασης αλλίως όπως υποστηρίζουν το μέτρο θα είναι καθαρά φορομπηχτικό. Παράλληλα εξηγούν πως η συνεχιζόμενη άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια (στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν μόλις το 50% της αντικειμενικής αξίας) δεν βοηθά ούτε αγοραστές ούτε πωλητές ακινήτων. Ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχει αύξηση της ζήτησης η οποία όμως συνοδεύετε από σκληρά παζάρια και πολύ χαμηλές προσφορές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης μεσιτών Αττικής  Χ. Ζεπίδη σήμερα υπάρχουν περιοχές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου η εμπορική αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε